Achtergrond

Crisisloos zakendoen in ontwikkelingsland

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dat komt naar voren komen uit een onderzoek van MVO Nederland, dat gisteren werd gepubliceerd. Voor het onderzoek zijn 1.166 ondernemers uit het midden- en klein bedrijf ondervraagd. Vorig jaar werd het Thermometer-onderzoek voor het eerst uitgevoerd.

Gemiste kans
Nog niet erg veel mkb'ers doen zaken met ontwikkelingslanden en opkomende markten: het gaat om iets meer dan 18 procent dat direct of indirect (bijvoorbeeld via een groothandel) zakendoet. Vandaar ook dat MVO Nederland het een "gemiste kans" noemt dat er nog niet veel kleine en middelgrote ondernemers actief zijn in ontwikkelingslanden.

25 % van de ondernemers die direct zaken doet met ontwikkelingslanden kan geen MVO-risico noemen in dat land

Ondernemers die zakendoen met ontwikkelingslanden en opkomende markten zijn opvallend vaak "bezig met MVO". Ook zijn ze kritischer geworden over het gedrag op dat vlak van hun collega-ondernemers in het buitenland.
Maar hun kennis laat nog te wensen over, stelt MVO Nederland: 25 procent van de ondernemers die direct zaken doet met ontwikkelingslanden kan geen MVO-risico noemen in dat land. En 31 procent van de ondernemers die indirect zaken doet met ontwikkelingslanden of opkomende markten kan geen enkel herkomstland noemen.

Opkomende markten spelen een steeds grotere rol in de wereldeconomie. Om het Nederlandse mkb daar meer van te laten profiteren, gaan Nederlandse ambassades, consulaten en Netherlands Business Support Offices extra hulp bieden aan ondernemers in het buitenland. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) heeft dat gisteren bekend gemaakt.

Foto boven: Fer Weerheijm van Dutch Plantin is ondernemer in kokossubstraat, hondenbrokken en tomaten en West-Afrika (Foto: MVO Nederland)

 
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons