Creatief met geprakt fruit

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Zes weken geleden begon ik vol goede moed aan het no-poo experiment: shampoo de deur uit, om vervolgens mijn haar te ‘wassen’ met baksoda en appeltjesazijn. Ik geef toe, ik heb me niet streng aan het basisreceptje gehouden, maar heb de missie dapper doorstaan.

Conclusie: ik ben bekeerd tot het flex-no-poo-isme. Een soort shampoo-flexitariër dus. Ik heb de afgelopen weken niet alleen een gek nieuw woord verzonnen, maar gebruik veel minder shampoo en heb nu vrolijk glanzend en gezond haar.

Hopeloos haar
De eerste week zonder shampoo ging me prima af, maar na een week of twee begon mijn haar langzamerhand steeds een beetje meer op stro te lijken. Als het zo doorging zou ik na zes weken genoodzaakt zijn een Britney Spearsje te doen, want dan zou het naar alle waarschijnlijkheid van wortel tot punt jammerlijk uitgedroogd zijn.

Tijd voor drastische maatregelen, zónder shampoo. Ik struinde het wereldwijde web af en vond een oplossing: geprakte avocado. Na baksoda en azijn kon dat er ook nog wel bij.
Braaf stond ik even later te prakken en probeerde daarna zo veel mogelijk avocado in mijn haar en zo min mogelijk op de vloer te smeren. Stukje aluminiumfolie eromheen, kopje thee erbij en een half uurtje laten zitten. Toen ik met mijn glimmend zilveren hoofd in de keuken verscheen dacht mannelijke huisgenoot R. dat ik nu toch écht gek geworden  was: “Ga je nu bij een marsmannetjes sekte?” Hij vond de fles azijn in de badkamer al licht verontrustend, en dit was voor hem echt de druppel.

Avocado perikelen
Onder de douche bleek avocado uit je haar wassen een lastige klus wanneer je alleen baksoda en azijn tot je beschikking hebt, en toen mijn haar weer opgedroogd was kon ik constateren dat het leek alsof iemand een fles olie over mijn hoofd had omgekeerd.

Dit ging me echt te ver. Ik trok het kastje open waar mijn shampoo braaf op me stond te wachten. Nog een blik in de spiegel, nogmaals bevestigen dat dit echt niet kon, een graai naar de fles shampoo en even later waste ik opgelucht de avocadorestjes uit mijn haar. Missie gefaald, en een wijze les geleerd: niet meer met fruit gaan smeren als je daarna geen shampoo mag gebruiken.

Weg met de baksoda
Toch was mijn haar wel lekker zacht en verzorgd na mijn avocado avontuur, en concludeerde ik dat het strikte baksoda/azijn regime toch niet echt lekker werkt voor mijn droge haar. Na twee weken werd het tijd om mijn plan van aanpak te herzien en eens wat nieuws te proberen. De baksoda gaat weer terug in het keukenkastje, waar hij thuishoort. Aan de azijnspoeling voeg ik een lepeltje honing toe, dat verzorgend schijnt te werken. Daarbij laat ik het mezelf toe om een keer per week mijn haar te wassen. Met biologisch afbreekbare eco-shampoo, dat dan weer wel.

Na drie weekjes gematigd no-pooën kan ik bevestigen dat dit wél werkt. Ik ben van dagelijkse wasbeurten naar een keer shampoo per week gegaan. Tussendoor spoel ik met mijn azijn-honing mengseltje, wat een beetje extra glans aan mijn haar geeft. Overigens zonder te plakken.

Resultaat! Hoera!
Ik merk dat ik mijn krulletjes en golfjes terug begin te krijgen, die – waarschijnlijk door mijn shampoogebruik?– jaren terug zijn verdwenen. Ik sluit me aan bij de jubelende bloggers, ze hadden gelijk: no-poo levert daadwerkelijk resultaten waar je blij van wordt. Ondertussen bouw ik mijn shampoomomenten steeds meer af: van eens per week naar eens per 8 dagen, 9, 10, tot… nooit meer wassen? Wie weet.

Als je een beetje flexibel met de standaardmethode omgaat, het ietwat aanpast aan je eigen haar en niet meteen de handdoek in de ring gooit, is minder shampoo gebruiken hartstikke haalbaar.  Voor degenen die het ook gaan proberen: succes, en hou ons op de hoogte! Gekke haarrecepten (zoals andere creatieve fruitprakjes) zijn welkom.
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons