Ondertussen is de avondklok opgeheven en lanceerden de machtshebbers op 4 juni de campagne ‘bringing happiness back to Thai people’. Festivals – waar echt wel meer dan vijf mensen bij elkaar komen -, gratis knipbeurten en lekkere drankjes. Vrijheid, blijheid?
Harold Rolloos in Bangkok
“Sinds het ingrijpen door het leger voel ik me veiliger”, zegt Harold Rolloos (33). Hij woont sinds september 2013 in Bangkok en studeert de Thaise taal. “De coup belemmert mij daarin niet. Ook tijdens de demonstraties was de school gewoon geopend. De demonstraties vonden zo’n beetje voor mijn school plaats, maar verliepen in de meeste gevallen vreedzaam.”
Harold Rolloos. "Het is een wijs besluit van het leger om de macht te grijpen."
Voor Rolloos is de situatie nu stabieler dan vóór de coup. “Er moest iets veranderen, dat was duidelijk. De geel- en roodhemden stonden lijnrecht tegenover elkaar en niemand wist wat er stond te gebeuren. Er werd zelfs gesproken over een mogelijke burgeroorlog. Het is een wijs besluit van het leger om de macht te grijpen. Er zijn geen onverwachte demonstraties meer, protestkampen werden ontruimd en in Bangkok vinden de meeste mensen deze (tijdelijke) oplossing prima.”
Avondklok
Rolloos maakt zich weinig zorgen: “De coup was groot nieuws in Nederland. Ik kreeg veel vragen over wat er aan de hand is in Bangkok. Eigenlijk niet zo veel. Eerst was een avondklok ingesteld. Zelf had ik daar geen last van, maar voor toeristen die hier willen uitgaan was dat vervelend. Ondertussen is ook de avondklok opgeheven en is het weer normaal. Een staatsgreep in Thailand is niet iets nieuws. Dit is de zoveelste keer dat het leger zelf ingrijpt. De vraag is alleen hoe het nu verder moet. Het leger wil de komende maanden orde op zaken te stellen, maar uiteindelijk zullen er nieuwe verkiezingen komen. Aangezien de roodhemden een grotere aanhang hebben dan de geelhemden, staat de uitslag eigenlijk op voorhand al vast. Er blijft dus altijd één ontevreden partij over.”
Florine van der Most in Chiang Mai
Florine van der Most (22) loopt sinds januari een half jaar stage in het noorden van Thailand, Chiang Mai. Volgens haar veranderde de politieke stemming al ruim vóór het aftreden van voormalig minister-president Yingluck Shinawatra. “Het was erg onrustig en er waren protesten in Bangkok, maar in Chiang Mai was er niets van te merken. Na het aftreden van Shinawatra werd de onrust erger en nam uiteindelijk het leger de macht over en stelde een avondklok in. Alle tv-stations werden gedwongen een ‘Peace and Order’-zender in te stellen. Er wordt alleen muziek gedraaid en nieuws over het leger uitgezonden.”
De avondklok was iets waar Van der Most niet aan kon wennen. “Het was raar om thuis te blijven aangezien ik normaal elke avond de straat op ga om van het Thaise eten te genieten en door de straatjes te lopen. Als buitenlander werd ik helemaal niet goed geïnformeerd en aan mijn lot overgelaten. Volgens het nieuws was het in Bangkok rustig door de overname van het leger, in Chiang Mai gebeurde er helemaal niets.”
Knappe legermannen
Ook Van der Most ervaart geen nadelen door de coup. “Mijn ouders en vrienden in Nederland vroegen hoe het er aan toe ging in Thailand, maar ik kon alleen maar antwoorden dat ik een soort huisarrest had. De situatie was – en is – echt niet zo erg! Het leger grijpt alleen in als er doordeweeks teveel gefeest wordt in clubs, maar verder halen ze ook geintjes uit. Zo maken knappe legermannen in hun kostuum selfies of gaan ze op de foto met toeristen. Ik heb geen last gehad van de coup. Om eerlijk te zijn: ik heb mij altijd veiliger gevoeld in Thailand dan in Nederland. Dat beetje huisarrest was misschien wel goed voor iedereen om de rust te laten wederkeren.”
Jan van Daalen met zijn vrouw en zoon. "Ik zo mijn bedenkingen over de oprechtheid van de motieven van de militaire machthebber(s)"
Jan van Daalen in Trang
Jan van Daalen (68) verhuisde in 2008 naar de stad Trang, in het zuiden van Thailand. “De zich verhardende en verzakelijkende maatschappij in Nederland ging mij door de jaren heen steeds meer tegenstaan.”
Nederlandse mediaberichten
Van Daalen heeft zelf nog niets gemerkt van de coup. “Naar mijn ervaring gaat het leven voor de Thaise burger gewoon door. Ook van Thaise familie en kennissen hoor ik eigenlijk niets over de coup of gevolgen daarvan. Ik heb me in Thailand nog nooit onveilig gevoeld. De coup heeft daar geen verandering in gebracht”, zegt Van Daalen. Hij kijkt kritisch naar de berichten uit de Nederlandse media. “Ik heb het idee dat Nederlandse dagbladen het nieuws van persbureaus – vaak nog in ingekorte vorm – klakkeloos publiceren. Wat ik wel eens tegenkom is een 'sensatiekop' met daaronder een erg kort, zo goed als inhoudsloos artikeltje. Ik kan me niet voorstellen dat Nederlanders, wanneer zij alleen aangewezen zijn op datgene wat zij door Nederlandse media voorgeschoteld krijgen, een goed beeld krijgen van de situatie.”
“Persoonlijk heb ik zo mijn bedenkingen over de oprechtheid van de motieven van de militaire machthebber(s), maar ik kan me ook niet voorstellen dat zij er uiteindelijk een nog grotere puinhoop van maken dan de diverse regeringen die hun sinds de coup van 2006 zijn voorgegaan. De situatie zoals die vóór de coup was, kon naar alle waarschijnlijkheid alleen nog maar verergeren. Het was duidelijk dat een dialoog tussen de strijdende partijen niet meer haalbaar was en dat er iets moest gebeuren. Volgens Thaise traditie ben ik geneigd te zeggen, een coup dan maar. En zoals altijd in dit soort situaties kan alleen de toekomst ons leren of dit de beste oplossing was.”
Voor Van Daalen verandert er in ieder geval niets. “We leven hier van dag tot dag nog steeds met veel plezier en genoegen en zijn zeker niet van plan het land te verlaten.”
Beeld bovenin: Drburtoni/Flickr.
Happiness Event, 15 juni 2014 in het Lumpini Park, Bangkok