Achtergrond

Couchsurfen in Cairo

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Wanneer je op vakantie gaat of een weekend weg boek je normaal gesproken een hotel, appartement of ga je kamperen. Er is echter ook een andere optie namelijk: Couchsurfen!

 

Op de website: www.couchsurfing.org kan iedereen zich registreren die open staat voor een reiziger die een nachtje op je bank (couch) door mag brengen. Van de ene kant lijkt dit een raar idee om een vreemde in je huis te halen en te laten overnachten zonder iets te betalen maar daarnaast biedt het ook vele interessante mogeljkheden zoals het ontmoeten van nieuwe mensen uit andere landen en een inzicht krijgen in een andere cultuur of levenswijze. Mijn ervaring tot nu toe was beperkt met het ‘hosten’ van 2 mensen (Nederlander en Colombiaanse) en het bezoeken van een ‘couch surf meeting’ in Den Bosch.

 

Aangezien ik een reis ga maken door vele ontwikkelingslanden en je niet altijd uit moet gaan van een 4 sterren hotel dacht ik dat ik maar beter meteen goed kon beginnen en daarbij wat extra couchsurf ervaring op kan doen. Na wat contacten en een uitnodiging gestuurd te hebben via de couchsurfing site kwam ik in contact met Rami uit Cairo. Een 32 jarige gozer die samen met zijn moeder en 2 zussen vlakbij de piramiden van Giza woont. Hij wilde mij wel ‘hosten’ voor 2 nachten dus dat is geregeld.

Eenmaal aangekomen op Cairo airport een taxi aangehouden en hem naar Rami laten bellen. Even later (50 min!) stond ik op een kruispunt en kwam er een bebaarde vrolijke gozer aanlopen die blij was me te zien: “Hi Jorg, hi my fiend come come…..” Tijdens het lopen naar zijn huis vertelde hij dat er ook een Argentijnse jongen bleef slapen dus konden we met zijn 2en de stad verkennen de komende 2 dagen. Ok prima dacht ik…

 

Midden in een achterstallige wijk na een donkere weg met straatvuil en straathonden komen we aan bij zijn huis. Netjes schoenen uitgedaan, Pablo de Argentijn (34) ontmoet, moeder van Rami en 1 zus ontmoet, spulletjes uitgestald en even wat gepraat onder het genot van een lekker Egytisch bakkie thee. Ik had wat Dutch Tea meegenomen en dacht dat dit wel een mooi geschenk was voor mijn gastheer, het werd goed ontvangen. Rami vroeg wat we ongeveer wilden doen en kwam met een waar strijdplan om in 2 dagen de highlights van Cairo te zien via bussen, metro’s, taxi’s, kamelen en de benenwagen. Dat  klonk goed en omdat hij  het zou regelen hoefde we niet het volle pond te betalen. Na al dit gepraat was ik wel toe aan een nachtje rust voordat we de woestijn ingaan met 37 graden! De kamer waar we met zijn 3en in verbleven was vrij ruim en had een apart washok. Pablo had zijn stekkie al gevonden op een soort van brancard-achtig bed en Rami pakte een matras voor mij, relaxed. Maar toen ik vroeg waar hij sliep bleek dat hij naast mij ging liggen op het (2-persoons) matras! Ok, vooruit ik ben niet de moeilijkste….

Heerlijk geslapen en helemaal klaar voor de eerste dag Cairo. Op deze dag allerlei piramides bekeken en na dit touristische geneuzel haakte Rami aan om gezamenlijk per kameel de zonsondergang te bekijken in de woestijn. Rami vertelde over zijn leven en dat hij moest zorgen voor zijn familie aangezien zijn vader er niet meer is. Hij had ook al vele couchsurfers over de vloer gehad omdat hij als Bedouin een grote familie heeft en het in zijn ‘roots’ zit om dit soort dingen te doen. Ook had hij ons savonds meegenomen naar een traditioneel dansfestijn in het ‘Wekalet El-Ghouri Arts Center’ waar de ‘Al-Tannoura Traditional Troup’ optrad. Een hele groep mannen met trommels, jurken, fluiten en een soort van Imam zanger speelde een anderhalf uur lang muziek en de dansers stonden hierbij centraal. Dit was een prachtige ervaring en Pablo en ik waren het erover eens dat je dit als normale toerist nooit zou vinden en dus niet mee zou maken. ‘s-Avonds een heerlijke koude douche genomen in de badkamer die naast de keuken lag en ik Rami’s moeder dus hoorde afwassen en schreeuwen in het Arabisch, haha..

Op de tweede dag zijn Pablo en ik weer op pad gegaan naar het Egyptisch museum, het Tahir plein en Islamic Cairo. Op het Tahir plein nog verschillende gevolgen gezien van de demonstraties een tijd terug. ‘s-Avonds had Rami ons een traditioneel Egyptisch diner beloofd wat gemaakt was door zijn moeder. Op de grond hebben we deze lekkernijen genuttigd onder het genot van mooie Egyptische muziek waarna Rami ook nog even een dansje weggaf. Toen was het tijd voor afscheid want ik vlieg weer door naar Nairobi. Rami wil contact houden en zei dat ik, mijn familie of vrienden altijd welkom zijn bij hem dus als iemand geinteresseerd is laat het me weten 🙂

Al met al een mooie ervaring en ik denk dat ik mijn 2 dagen Cairo niet beter had kunnen invullen. Niet elke couchsurf ervaring zal als deze zijn maar dat hoeft ook niet, echter in dit geval was het prima.

Op naar de volgende!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons