Cordaid gaat kantelen. Kantelt u mee?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Cordaid wil op een nieuwe manier gaan samenwerken met particuliere initiatieven. Sociaal ondernemerschap staat voortaan voorop. De organisatie schetste de nieuwe contouren tijdens de Cordaid Particuliere Initiatieven Dag op 16 november in Utrecht. Maarten Kuijpers van MyWorld en PI Wijzer was erbij. Hét thema van de Cordaid PI Dag in Seats2Meet Utrecht zaterdag 16 november…

PI dag 2Cordaid wil op een nieuwe manier gaan samenwerken met particuliere initiatieven. Sociaal ondernemerschap staat voortaan voorop. De organisatie schetste de nieuwe contouren tijdens de Cordaid Particuliere Initiatieven Dag op 16 november in Utrecht. Maarten Kuijpers van MyWorld en PI Wijzer was erbij.

Hét thema van de Cordaid PI Dag in Seats2Meet Utrecht zaterdag 16 november was zonder twijfel sociaal ondernemerschap. De aftrap van de dag was in een bomvolle zaal, waar niet iedereen in kon. Daar presenteerde Cordaid zich als een sociale ondernemer die verbonden wil blijven met particuliere initiatieven. 

Die verbinding bestaat nog steeds uit ondersteuning van particuliere initiatieven, zegt Joep van Zijl van Cordaid Nederland. Maar daarnaast streeft Cordaid ernaar om de kleine organisaties aansluiting te laten vinden bij de grotere ontwikkelingen en behoeften. Cordaid streeft naar samenwerking met ‘certified partners’ om elkaar te versterken. Zo heeft Cordaid met geld, kennis en connecties particuliere initiatieven iets te bieden. En tegelijkertijd erkent de organisatie dat ook particuliere initiatieven Cordaid iets te bieden hebben: zij kunnen het netwerk van Cordaid verder uitbreiden en het draagvlak voor Cordaid in Nederland versterken.

Sociaal ondernemerschap
Batian Nieuwerth van de Junior Chamber International geeft dat ook aan in zijn speech over samenwerking met Cordaid. JCI heeft een heel sterk netwerk van jonge ondernemers en professionals. Ze richten zich vooral op armoedebestrijding en het uitbannen van malaria. De young professionals zijn een pragmatische generatie mensen die zich bezig houden met business, sociale innovatie, burgerparticipatie en de doe-democratie. De samenleving staat op punt van kantelen, zegt Nieuwerth, en Cordaid doet daarin mee. Ze vraagt nu van haar partners:  ‘Kantelt u mee’? Daarin voert sociaal ondernemerschap de boventoon. Dit zal vast tot de criteria gaan behoren om partner te worden van Cordaid.

Finale
Sociaal ondernemerschap komt ook nadrukkelijk naar voren in een aantal workshops en de finale van de uitreiking van de PI Award.  De overvolle zaal keurt pitches van initiatiefnemers die op een ondernemende manier bezig zijn met de thema’s gezondheidszorg, onderwijs, landbouw & voedsel en groen. Tijdens de pitches van de 11 sprekers komt de ondernemerskant van het project vaak naar voren. En de winnaars die dag waren de organisaties (Chance2Change, Bamboo Basics, Ten Foundation, AfriCAN foundation en BemBakery) die dat het beste konden. Helaas was er geen prijs voor de andere 147 (!) inzendingen voor de PI Award, maar dat heeft geen effect gehad op de goede sfeer die de hele dag voelbaar was.

Lees het live-verslag van deelnemers via https://community.myworld.nl/post/thread/id/178991/network/215

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons