Controversiële kolenmijn in Australië lokt slepende strijd uit

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De komst van een steenkoolmijn in het Australische Queensland, een megaproject, is uitgemond in een slepende strijd tussen voor- en tegenstanders. De Indiase multinational Adani Mining hoopt op een doorbraak in de loop van 2017.

De Carmichael-kolenmijn in Queensland moet de grootste steenkoolmijn van Australië worden, en een van de grootste in de wereld. Adani Mining is een dochteronderneming van het Indiase Adani Group, een bedrijf dat ook actief is op het gebied van logistiek, energie, agribusiness en vastgoed.

Sinds de aankondiging van het project in 2010, zijn er al meer dan tien rechtszaken gevoerd tegen de komst van de mijn. “Wij zijn de oorspronkelijke bewoners van dit land”, zegt de 21-jarige Murrawah Johnson namens de Wangan en Jagalingou-aboriginals, de traditionele eigenaars van het land waar de mijn gepland is.

De Wangan en Jagalingou tellen zo’n vijfhonderd mensen. De kolenmijn zien ze als een bedreiging van hun bestaan. Ze hebben avances van Adani Mining herhaaldelijk afgewezen. Als ze hun land kwijtraken, zegt Murrawah, betekent dat ook dat ze hun verhaal kwijtraken. “En onszelf en onze identiteit.”

CO2-uitstoot

De kolenmijn moet 40 kilometer lang en 10 kilometer breed worden, met 6 open mijnen en 5 ondergrondse. De kolen zijn bestemd voor export naar India, om daar elektriciteit op te wekken. Negentien procent van de Indiase bevolking heeft momenteel nog geen elektriciteit. Als het project doorgaat, wordt het de grootste kolenmijn van Australië, dat wereldwijd al een belangrijke kolenexporteur is.

Shani Tager, campagneleider bij Greenpeace Australia Pacific, zegt dat de kolen onder de grond moeten blijven. “Het gaat om gigantische hoeveelheden kolen voor export. Die kolen worden verbrand en maken de opwarming van de aarde nog erger”, licht ze toe. Kolengestookte energiecentrales stoten grote hoeveelheden CO2 uit, wat bijdraagt aan de klimaatverandering.

Het Australia Institute, een denktank, berekende in 2015 dat de mijn als hij operationeel is, gemiddeld per jaar 79 miljoen ton CO2 in de atmosfeer brengt. Dat is driemaal de uitstoot van New Delhi, zesmaal die van Amsterdam en twee keer die van Tokio. Ook is het meer dan de jaarlijkse uitstoot van Sri Lanka.

Groot Barrièrerif

Ondanks de alarmerende cijfers, steunen zowel de Australische overheid als die van Queensland de Carmichael-mijn. Er wordt alom gespeculeerd over een lening van 1 miljard Australische dollar (684 miljoen euro) die de federale overheid wil verstrekken voor het project.

De overheid in Queensland, die wil inzetten op het stimuleren van de plaatselijke economie, extra banen en extra belastinginkomsten, gaf het project in oktober de status 'kritieke infrastructuur'. Daardoor kan sneller goedkeuring verleend worden voor diverse onderdelen van het project.

Begin december kreeg Adani toestemming voor een spoorweg naar de haven Abbot Point. Van daaruit moeten de kolen verscheept worden naar India. Ook die route is controversieel. Hij voert direct langs het iconische Groot Barrièrerif, het grootste koraalrif van de wereld.

Het rif staat onder groeiende druk als gevolg van de opwarming van het zeewater. Daardoor verbleekt het koraal. Adani is van plan de haventerminal bij Abbot Point uit te breiden, zodat er grotere hoeveelheden kolen verscheept kunnen worden. Daarvoor moet de zeebodem naast het Groot Barrièrerif uitgebaggerd worden.

“De Carmichael-mijn zal een domino-effect van slechte invloeden tot gevolg hebben voor het rif”, zegt Cherry Muddle van de Australian Marine Conservation Society. “Dat varieert van de uitbreiding van de haven en baggeractiviteiten, tot dumping en een groter risico op scheepsongelukken op het rif.”

Toerisme

De toeristenindustrie rondom het rif is goed voor 65.000 banen. Touroperators zijn tegen zowel de Carmichael-mijn, als de uitbreiding van de haven. Ondanks het feit dat Anthony Lynham, de minister voor Mijnbouw, garandeert dat het project “aan tweehonderd strenge regels moet voldoen ter bescherming van het rif”, tonen tegenstanders zich zeer bezorgd.

“Adani heeft een slechte reputatie als het gaat om milieuvervuiling, mensenrechtenschendingen, corruptie en belastingontduiking”, zegt Adam Black van GetUp, een progressieve beweging. De ngo Environmental Justice Australia beschuldigde Adani in 2015 van verwoesting van mangrovebossen in India, het veroorzaken van verzilting van het grondwater, omkoperij en illegale export van ijzererts. Ook zou het bedrijf volgens de ngo gebruik gemaakt hebben van politieke contacten om goedkoop grond aan te kopen, en illegale belastingvrijstellingen hebben gekregen.

Adani’s ceo in Australië, Jeyakumar Janakaraj, stond aan het hoofd van een Zambiaanse kopermijn van Konkola Copper Mines (KCM), toen de mijn in 2010 gevaarlijk gif loosde in een rivier Kafue. Het bedrijf werd hieraan schuldig bevonden en kreeg een boete opgelegd. Zo’n 1800 Zambianen hebben KCM en het Britse moederbedrijf Vedanta Resources, voor het Hooggerechtshof in Londen gedaagd. Zij beweren ziek te zijn geworden van de activiteiten van KCM in de periode van 2004 tot 2014. Ook zou hun landbouwgrond verwoest zijn. Janakaraj was ceo van KCM tussen 2008 en 2013.

Nu Adani met betrekking tot het Carmichael-project hoopt op een doorbraak in 2017, zetten tegenstanders hun tot nu toe succesvolle campagne om potentiële investeerders te ontmoedigen voort. Voor de mijn is 16 tot 22 miljard Australische dollar (11 tot 15 miljard euro) nodig. “Als dat geld er niet komt, komt de mijn er ook niet”, zegt Murrawah Johnson.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons