Achtergrond

Congolese wouden: probleem of oplossing voor het klimaat?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Er was veel internationale kritiek naar aanleiding van de moord op mensenrechtenactivist Floribert Chebeya. Bent u zelf ook bedreigd?
“Ik ben al verschillende keren bedreigd vanwege het werk dat we doen. De bedrijven waar we mee te maken krijgen, kunnen rekenen op steun binnen de politiek. Maar ik denk dat de daders geschrokken zijn van de internationale aandacht voor de moord en dat ze hebben ingezien dat hun handelswijze contraproductief is.”

Wat zijn de belangrijkste bedreigingen voor Congolese wouden?
“De wouden staan op verschillende manieren onder druk. De straatarme bevolking gaat er stropen en hakt er hout om te bouwen en houtskool van te maken. Maar die problemen vallen in het niets bij de illegale houtkap die bestemd is voor de export. Die is goed voor 90 procent van al het hout dat gekapt wordt, en dat hout gaan onder meer naar Europa.

woud_Congo_250
Het Congolese woud
(cc) Scott Thompson, WRI

Een deel van de oplossing ligt dus hier?
De Europese Unie moet de invoer van illegaal gekapt hout verbieden en de Europese consument moet kritische vragen stellen over de herkomst van hout. Wie een nieuwe tuinset koopt in tropisch hardhout, moet beseffen dat het hout ook ergens gekapt is. Ook biobrandstoffen worden een steeds belangrijker probleem, de wouden komen onder druk om er palmolieplantages aan te leggen.”

Wat moet er in Congo zelf gebeuren?
“Er moet wetgeving komen die het woud in zones opdeelt: welke zones zijn belangrijke schatkamers van biodiversiteit, en welke zones kunnen geëxploiteerd worden? Maar nog belangrijker is de kloof tussen de theorie en de praktijk, tussen de wetgeving in Kinshasa en de daadwerkelijke situatie. Neem nu de verwerking van het hout. De wet bepaalt dat 70 procent van de boomstammen in Congo zelf verwerkt moet worden om lokale banen te scheppen. Maar in de praktijk is dat het geval voor nog geen 10 procent van het hout.”

Hoe kan dat veranderen?
“We lobbyen bij de verschillende overheden om werk te maken van bescherming van het woud. We proberen mensen te laten inzien dat het bos belangrijk is en meer is dan een reservoir van hout. Twee derde van de Congolezen is ervan afhankelijk, maar de hele wereld heeft er baat bij. De Congelese bossen zijn een enorme bron van biodiversiteit en vormen een belangrijke opslagkamer van CO2. Kunnen we ze beschermen, dan zijn ze deel van de oplossing, lukt ons dat niet, dan worden ze een deel van het probleem.”

Foto boven: René Ngongo (c) IPS / René Ngongo

 
 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons