‘Condoomcolumn’ zorgt voor onrust in Sudan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het begon allemaal met een column over islamitische landen die zich, volgens al-Nur, meer bezighouden met vrouwelijke kleding, uiterlijk en gedragskwesties, dan met gezondheid en onderwijs. Ze trekt daarmee de rol van de overheid in twijfel. De overheid stopt geen geld in gezondheidszorg en heeft tegelijkertijd een anti-condoomcampagne lopen. Volgens al-Nur loopt de bevolking onnodig risico op HIV en aids.

HIV en aids vormen een groot probleem in het Oost-Afrikaanse land. Volgens de World Health Organisation (WHO) zijn 56.000 Sudanezen HIV-positief.

De column stootte imam al-Gizouli, die ervan wordt verdacht banden te hebben met IS, zo tegen het hoofd dat hij erover sprak tijdens het vrijdaggebed. Daarin beschuldigde hij al-Nur van afvalligheid en liet hij weten haar voor het gerecht te willen dagen. Ook beloofde hij religieuze geleerden te mobiliseren tegen seculieren. “Sta op om je geloof te beschermen”, betoogde hij. “Word boos in de naam van je Shariawetten en namens de Heer. Hoe durft een vrouw te schrijven over condooms?”

De krant waarin de column van al-Nur verscheen, vroeg om bescherming en laat weten achter hun medewerkster te staan. Het Sudanese journalistennetwerk heeft de actie van al-Giziouli veroordeeld en noemt het een tegenslag voor de vrijheid van meningsuiting.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons