Achtergrond

Condoom van de toekomst is gemaakt van gras

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De aboriginals in Australië gebruiken het al jaren voor van alles en nog wat: spinifex, een stekelig duingras. Van de vezels kun je een soort lijm maken. Onderzoekers van de Universiteit van Queensland ontdekten dat je van deze (nano)vezels superdunne condooms kunt maken. Onderzoekster Nasim Amirilian vertelt aan de Guardian: ‘Als we de nanocellulose aan latex toevoegen ontstaat een ultradun membraan, dat sterker is dan gewone latex. Het geeft je een beter gevoel, maar is nog steeds betrouwbaar en veillig.’

Het geeft je een beter gevoel, maar is nog steeds betrouwbaar en veillig

Amirilian ontving recent een subsidie van 180.000,- dollar van de Australische overheid om de condooms in de komende drie jaar verder te ontwikkelen. Dat doet ze samen met lokale Aboriginals die het duingras produceren, om zo ook hun traditionele kennis over het gras te erkennen en gebruiken. Leeanne Enoch, minister van innovatie en wetenschap van Queensland, hoopt dat het onderzoek tot lokale bedrijvigheid zal leiden. ‘Lokale commercialisering van dit onderzoek zou de ontwikkeling van een hele nieuwe industrie in de regio Queensland kunnen bevorderen, met name in Aboriginal gemeenschappen.’ Het gras is volgens de onderzoeker niet alleen een kans voor het produceren van ultradunne, duurzame condooms, maar ook voor de ontwikkeling van medische producten, zoals chirurgische handschoenen. 

Duurzaam condoom scoren?

Het Australische grascondoom ligt voorlopig nog niet in de schappen. Waar kun je tot die tijd terecht als je de liefde graag duurzaam bedrijft? Greenpeace heeft een ‘guide to eco-friendly sex’, waarin ze verschillende merken veganistische condooms op basis van duurzaam geproduceerde latex aanbevelen. Want wat blijkt, veel condooms bevatten het melkproduct caseïne. Niet geschikt voor veganisten dus. De Amsterdamse Condomerie heeft een ruim assortiment aan veganistische condooms en verkoopt ook duurzaam geproduceerde condooms op basis van Fairtrade rubber.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons