Aan het begin van de tweede week in Cancun menen sommigen dat er nu echt schot komt in de klimaatonderhandelingen. Volgens de VN-klimaatorganisatie (UNFCCC) is een van de terreinen waarop vooruitgang wordt geboekt het opslaan van CO2 in oceanen, bossen of in de bodem. Er bestaan verschillende technologieën om CO2 in de grond of onder de zeebodem te begraven. Het probleem is dat er nog weinig onderzoek naar is verricht, en dat de risico’s aanzienlijk zijn.
De plenaire vergaderzaal in Cancun Foto UN Climate Talks (cc) |
Compensatie
Als er een akkoord komt, wordt de opvang en opslag van CO2 opgenomen in het kader van het Clean Development Mechanism, waarmee geïndustrialiseerde landen gedeeltelijk hun uitstoot mogen compenseren door te investeren in projecten voor hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden.
"Dit is geen manier om het probleem op te lossen", stelt Eduardo Giesen van Global Anti-Incinerator Alliance (GAIA), een alliantie van meer dan 600 kleine milieuorganisaties. "In plaats van de uitgestoten hoeveelheid CO2 te verminderen, willen ze het gas begraven. Het is dan slechts een kwestie van tijd vooraleer het weer in de atmosfeer vrijkomt. Bovendien blijft er veel onzekerheid bestaan over de techniek", aldus Giesen die ook de Chileense Alliantie voor Klimaatgerechtigheid vertegenwoordigt.
Klimaatfonds
Een akkoord hierover zal deze week aan de onderhandelaars worden voorgesteld. Vrijdag lopen de onderhandelingen op de klimaattop in Cancun af. Giesen hoopt dat als er een akkoord komt over een nieuw klimaatverdrag dat daarin de component van een koolstofmarkt niet is opgenomen.
Foto boven: Greenpeace protesteert tegen CO2-opslag in Duitsland, (cc), GuenterHH