Achtergrond

CNV voorzitter Jaap Smit overhandigt handtekeningen aan ambassadeur Guatemala

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Net voor de Dag van de Mensenrechten heeft CNV-voorzitter Jaap Smit ruim 6000 handtekeningen overhandigd aan de ambassadeur van Guatemala. Vakbondswerk is daar letterlijk levensgevaarlijk. Dit jaar werden er meer dan tien mensen vermoord, omdat zij zich actief inzetten voor hun vakbond. Reden voor CNV Internationaal om een handtekeningactie te organiseren, waarbij is samengewerkt met Amnesty International Nederland. Afgelopen weken stroomden de handtekeningkaarten binnen uit alle delen van het land.

CNV voorzitter Jaap Smit heeft de grote stembus vol handtekeningkaarten overhandigd aan ambassadeur Roberto Paloma Silva op de ambassade van Guatemala in Den Haag. Bij de overhandiging was namens vakbondsorganisatie CGTG ook Claudio Batres aanwezig om de schendingen van mensenrechten en vakbondsrechten nader toe te lichten.

Verkiezingen
Eind november zijn de handtekeningen symbolisch ook in Guatemala zelf overhandigd. Dat gebeurde in de vorm van een grote poster met een deel van de namen. Die is overhandigd aan Carlos Contreras, de Minister van Arbeid en Sociale Zaken in spé. Er zijn net verkiezingen geweest in Guatemala. Dus het was een goed moment om samen met vakbondsorganisatie CGTG het gesprek aan te gaan met de winnende Partido Patriota.

De straffeloosheid is een van de grootste problemen in Guatemala. Bij de overhandiging in Guatemala en in Nederland is het onderzoek naar de moorden waar het CNV concreet actie voor voert aan de orde geweest. Het onderzoek naar de zaak van Byron Arreaga is inmiddels wel in gang gezet. Er is echter nog steeds geen onderzoek geopend naar de moord op Idar Joel Hernandez Godoy. Bij een bezoek van een CNV-vertegenwoordiger aan het Openbaar Ministerie in Guatemala is hier nogmaals op aangedrongen. Samen met de collega’s van de CGTG uit Guatemala blijft CNV Internationaal deze zaken uiteraard volgen komende tijd.

Foto: Bas de Meijer

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons