Achtergrond

Cijfer toegang tot schoon drinkwater voor het eerst onder miljard

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Als de huidige ontwikkeling zich zo voortzet, zal in 2015 meer dan 90 procent van de wereldbevolking beschikken over schoon drinkwater.
Het rapport benadrukt de ongelijkheid voor mensen binnen landsgrenzen, vooral tussen inwoners van steden en plattelandsgebieden. Wereldwijd hebben ongeveer 746 miljoen mensen op het platteland geen veilige waterbron, tegenover circa 137 miljoen stedelingen.

Echte verbetering in toegang tot schoon drinkwater heeft zich voorgedaan in veel landen van zuidelijk Afrika. Volgens het rapport liggen zeven van de tien landen die de snelste vooruitgang hebben geboekt in Afrika beneden de Sahara. Het zijn: Burkina Faso, Namibië, Ghana, Malawi, Uganda, Mali en Djibouti. Ook Benin, Kameroen, de Comoren, Mali en Zambia gaan snel vooruit, maar deze landen moeten nog veel doen om het Millenniumdoel voor sanitaire voorzieningen te behalen.
 

Water
Foto Dominic Sansoni/World Bank

 

Nog veel te doenMeer dan 2,5 miljard mensen kunnen geen gebruikmaken van behoorlijke sanitaire voorzieningen en bijna 1,2 miljard mensen moeten hun behoefte in de openlucht doen. Hoewel het aantal mensen dat hun behoefte in de openlucht moet doen wereldwijd afnam (van 24% in 1990 tot 18% in 2006), hebben 1,2 miljard mensen geen toegang tot een toilet. Vooral in zuidelijk Azië moeten velen hun behoefte in de openlucht doen: het gaat in deze regio om 778 miljoen mensen.

Kinderen risico
In gebieden waar slechte of helemaal geen toiletten zijn, lopen vooral kinderen het risico ziek te worden. Ze krijgen bijvoorbeeld diarree, voor kinderen onder de vijf jaar een van de belangrijkste doodsoorzaken.
“Als er niets verandert, zullen in 2015 nog altijd meer dan 700 miljoen mensen geen toegang hebben tot sanitaire voorzieningen. Daarmee is het betreffende Millenniumdoel dan niet gehaald”, zegt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal. “Zonder ingrijpende verbeteringen, gaat er veel verloren.”

Het rapport, met als titel ‘Progress on Drinking Water and Sanitation – Special Focus on Sanitation’ verschijnt halverwege het Internationale Jaar van de Sanitatie. De onderzoekers bekeken hoe het is gesteld met de beschikbaarheid van drinkwater en sanitaire voorzieningen op wereldwijd, regionaal en landelijk niveau. De nadruk werd gelegd op de tendens in het gebruik van sanitaire voorzieningen en het helemaal ontbreken van toiletten, zodat mensen hun behoefte in de openlucht moeten doen.

 

 

 

Joint Monitoring Programme

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons