Achtergrond

Cholera-epidemie eist levens in Jemen en Zuid-Soedan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De uitbraak, volgens de WHO de ergste in de wereld, zal alleen maar erger worden als het geweld tussen de rebellen en regeringstroepen niet ophoudt. Door de oorlog zijn ziekenhuizen verwoest en is de infrastructuur momenteel zeer slecht. Er heerst enorme armoede en honger in het land en de mensen hebben geen schoon water, zeep of andere sanitaire voorzieningen tot hun beschikking. Vooral kinderen zijn vatbaar voor de ziekte vanwege ondervoeding.

Door het gebrek aan schoon drinkwater kan de ziekte zich makkelijk verspreiden. De voornaamste symptomen van cholera zijn ernstige diarree en uitdroging. Om de uitbraak in de kiem te smoren is schoon drinkwater en medische behandeling nodig en zijn sanitaire voorzieningen essentieel. Maar de meeste ziekenhuizen in Jemen zijn verwoest of gesloten en artsen en verpleegkundigen krijgen al maanden niet betaald waardoor zij hun eigen gezinnen nauwelijks kunnen verzorgen.

Vuilnismannen en andere overheidsinstanties zijn ook al maanden niet uitbetaald. Hierdoor staan de straten vol met vuil. Door een gebrek aan elektriciteit werken waterpompen niet en wordt rioolwater noodgedwongen gebruikt als drinkwater of irrigatiewater.

De WHO en UNICEF hebben maatregelen genomen om verdere uitbreiding te voorkomen. Ze sturen teams met voorlichters langs families om mensen in te lichten over de benodigde hygiëne en schoon drinkwater. Vrijdag bereikte een levering van de WHO met medische benodigdheden en ambulances het land, maar dit is niet genoeg. Zo lang het conflict voortduurt blijft het moeilijk noodhulp te geven. De gewone burger is het grootste slachtoffer van de oorlog in Jemen.

Naast Jemen vrezen hulpverleners in Zuid-Soedan voor een cholera uitbraak. Sinds april zijn daar al 2500 gevallen geconstateerd. Ook hier is het land verscheurd door conflict en is voedsel en zijn medische voorzieningen schaars. In een van de weinige ziekenhuizen in de stad Juba delen drie patiënten één bed, een broeinest voor besmettelijke ziektes zoals cholera. 

Foto header: Rod Waddington via flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons