De regering in Peking tolereert verdere ordeverstoringen niet. Ze heeft aangekondigd keihard op te treden tegen demonstranten die misdrijven hebben gepleegd. Degenen die spijt betuigen, zullen coulanter behandeld worden, zo meldt de gouverneur van Tibet. De Chinese regering heeft de demonstranten in Tibet een ultimatum gesteld. Ze moeten voor vijf uur maandagmiddag – Nederlandse tijd- de acties beëindigen en zich melden bij de politie.
IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft zich bezorgd getoond over het harde ingrijpen van Chinese ordetroepen in Tibet en aangrenzende Chinese provincies. Eerder sloot hij een boycot van de Olympische Spelen in Peking uit, omdat een dergelijke maatregel volgens hem slechts de sporters treft. Daarnaast is het IOC van mening dat de Spelen in China bijdragen aan de mensenrechtensituatie in het land. Bron: Elsevier |
De afgelopen dagen vonden in Lhasa – de hoofdstad van Tibet – demonstraties plaats tegen de Chinese overheersing. Leger en politie sloegen hardhandig in op de betogers. Een onbekend aantal van hen vond daarbij de dood. De protesten sloegen gisteren over naar de naburige provincies Sichuan en Gansu.
Bronnen afgegrendeld
Jan van der Putten is oud-correspondent in China en leider van het Bureau Eyes on China. Hij zegt dat het moeilijk is een beeld te krijgen van wat er momenteel gebeurt in Tibet. De bronnen zijn afgegrendeld. Volgens Van der Putten komt het protest voor China op een hoogst ongelegen moment zo net voor de Olympische Spelen die dit jaar in China zullen plaatsvinden. "Alle ogen zijn op China gericht."
Toen de protesten een week geleden begonnen was het precies 49 jaar geleden dat een grote opstand in Tibet werd neergeslagen. Tibet staat sinds 1959 onder Chinees bewind.
Dit artikel is, met toestemming, overgenomen van de Wereldomroep.