Achtergrond

China vreest herdenking en blokkeert websites

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Flickr, Youtube, hotmail, twitter, bin en andere internetdiensten zijn in China sinds dinsdag niet meer beschikbaar. Afgelopen maand zijn ook meerdere dissidenten opgepakt of onder huisarrest geplaatst, zonder opgaaf van reden.

Tot op heden zwijgt China over het gewelddadige optreden in de nacht van 4 juni 1989. En met deze actie wil China ervoor zorgen dat internetters dit tijdens de herdenking ook doen.”Met Twitter is het mogelijk om alle gevoelige onderwerpen en namen heel snel samen te voegen en wereldwijd te verspreiden. Dat is juist wat de Chinese overheid niet wil,” zegt blogger Michael Anti, in The Guardian. De blogger had al voorzien dat het gebruik van Twitter niet lang getolereerd zou blijven. “Ze hadden gewoon tijd nodig om te ontdekken wat het precies is en of deze dienst tegengehouden moest worden.”

 

censuur
foto: cc

Gevoelige kwesties
Terwijl de meeste internetgebruikers in China, vertrouwen op binnenlandse servers die zwaar gecontroleerd worden, is Twitter immens populair geworden onder de stedelijke elite. Zij hebben de site gebruikt om gevoelige informatie uit te wisselen over kwesties die de afgelopen maanden plaatsvonden. Zoals de brand bij het complex van de Chinese staatstelevisie in februari. Sommige van hen refereerden hierbij naar de aankomende herdenking. “Ik hoop dat Twitter na 4 juni weer toegankelijk is. Dit is een cruciaal icoon voor het nieuwe internettijdperk, waaruit bovendien veel innovaties ontstaan. China mag haar jonge generatie niet afsluiten van de toekomst,” zegt Anti.

Eerste massale protest
Op 4 juni 1989 werd een studentenprotest op het plein van de Hemelse vrede, waaraan naar schatting een miljoen studenten en burgers deelnamen, bloedig neergeslagen. Daarbij kwamen honderden mensen om het leven. Het was het eerste massale protest tegen de Communistische Partij van China en zijn ondemocratische instellingen. Veel overlevenden zijn naar andere landen uitgeweken. Demonstranten die in China zijn gebleven, worden regelmatig gearresteerd of tot huisarrest veroordeeld. Een lijst met daarop de gedode, verdwenen en gevangen gehouden mensen werd nooit vrijgegeven.

 

 

 

De – voor zover bekend – laatste gevangene die wegens straatterreur vastzat na de studentenopstand van 1989, is vrij. Het gaat om Liu Zhihua die levenslang had gekregen. Dit maakte de mensenrechtenbeweging Dui Hua dinsdag bekend. De destijds 24-jarige Liu zou menigtes hebben opgezet tegen de regering. Hij organiseerde twintig jaar geleden een staking in een fabriek uit protest tegen het gewelddadige neerslaan van betogingen voor meer democratie op het Tiananmen-plein in de Chinese hoofdstad Peking.

 

 

 Bekijk hier het beroemde filmpje van de man voor de tank:

 

 

 
   

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons