China stopt bouw 104 kolencentrales

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Gisteren kondigde de het Chinese Energie Agentschap aan dat het afziet van de bouw van 104 kolencentrales met een gezamenlijk vermogen van 120 gigawatt. Van die 120 gigawatt was 54 gigawatt al in aanbouw. De Chinese overheid grijpt scherp in om de 'kolenopwekkingsdoelsteling' uit haar recentste 5 jarenplan binnen bereik te houden, ontdekte de energiedesk van Greenpeace.

Geen reductie

Toch is het geen reductie van de hoeveelheid vuile kolenenergie die in China wordt opgewekt. De hoeveelheid energie uit kolen in China neemt nog steeds toe van 920 naar 1100 gigawatt. Wel zijn de ontwikkelingen in die zin hoopvol dat ze impliceren dat China hard werkt aan een scherpe realisatie van haar 5 jarenplan en daadwerkelijk probeert haar verslaving aan kolen te doen afnemen. Duurzame opwekking in de vorm van zon en wind neemt de komende jaren verder toe en staat inmiddels al op 23% waarbij wel de opmerking moet worden geplaatst dat duurzame opwekking in China iets breder gedefinieerd wordt.

Smog en Parijs

Energie opwekking in China middels kolencentrales levert steeds grotere problemen op. Het meest zichtbaar is de enorme smog in de grote Chinese steden. Smog die de Chinezen zelfs dwingt tot het delen van hun fiets. Die smog die grote schade toebrengt aan de volksgezondheid wordt steeds meer een prioriteit van de Chinese overheid. De genomen maatregelen weerspiegelen vooral die wens en ook de wens om serieus werk te maken van de verplichtingen die volgen uit het klimaatakkoord waar ook de Chinesen hun steun aan hebben gegeven.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons