Achtergrond

Charly Lownoise: ‘Vrede is mijn missie’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Weinig vredelievende gevoelens riep de muziek van happy hardcore duo Charly Lownoise en Mental Theo in de jaren negentig bij mij op. Terwijl liefhebbers van het nieuwe housegenre enthousiast hakten op hits als Wonderfull Days en Hardcore Feelings, smeekte ik mijn gabberende broertje te stoppen met het draaien van die herrie. Dezelfde Charly Lownoise, oftewel Ramon Roelofs, zet zich sinds een jaar in voor de wereldvrede als ambassadeur van stichting World Peace is Possible. En dat klinkt op zijn minst als een verrassende switch.

Van hardcore DJ naar ambassadeur van de wereldvrede. Kun je je voorstellen dat die overstap tot enige verbazing leidt?
“Zeker. Dat is heel begrijpelijk, iedereen heeft vooroordelen. Maar door te oordelen ontstaan ook vaak misverstanden. Toen ik als DJ begon, was ik 26 jaar. Inmiddels ben ik 44 en sta ik heel anders in het leven. De afgelopen dertien jaar heb ik aan de studie van zenmeditatie gewijd. Een deel van mij is nog steeds DJ Charly Lownoise, maar een ander deel van mij heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Alles wat je ziet is in feite verandering, dat is de essentie van de wereld.”

Een jaar geleden werd je ambassadeur voor World Peace is Possible. Was je meteen enthousiast toen oprichter Rients Ritskes je vroeg?
“Rients had tien jaar geleden een droom over wereldvrede. Door zijn jarenlange beoefening van zenmeditatie kwam hij tot het inzicht dat de ware vrede in jezelf ontstaat. Vanuit die gedachte is World Peace is Possible ontstaan. Toen hij mij als ambassadeur vroeg, heb ik daar wel even goed over moeten nadenken. Ik wilde eerst bij mezelf nagaan: geloof ik hier in, kan ik hier echt voor staan, of doe ik het alleen om mezelf in de aandacht te gooien?”

Een organisatie die wereldvrede nastreeft. Dat klinkt idealistisch, maar ook een tikkeltje naïef. Kunnen mensen nog wel geloven in wereldvrede?
“Geloven, dat is de kern. Als je er niet in gelooft, kun je het ook niet tot stand brengen. Stel je voor dat ik met iemand een meningsverschil heb. Als ik agressief reageer, heb ik grote kans dat ik die emotie ook terugkrijg. Tenzij ik zo wakker ben dat het me lukt niet in die reactie te stappen. In plaats van reactie kies ik voor creatie. Als je je bewust bent dat je vrede wilt scheppen en daar naar handelt, is het bijna uitgesloten dat je geweld terugkrijgt. Vrede scheppen is mijn missie. En dat begint bij jezelf.”

Wereldvrede begint dus bij jezelf. Dat is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat precies?
“Door stil te staan bij hoe ik vrede in mijn eigen leven in kan bouwen en hoe ik dat kan creëren met vrienden, kennissen en mijn omgeving. Ook bij mensen die vol angst, woede of haat zitten kun je dat zaadje planten. Ik probeer contact zonder negatieve invloeden te bewerkstelligen, want iedere reactie lokt weer een andere reactie uit. Maar ik kan het zelf lang niet altijd realiseren, hoor. Ook met mijn eigen partner is het moeilijk altijd de vrede te bewaren, neutraal te blijven en niet vanuit emotie te reageren.”

Wat heb je het afgelopen jaar als ambassadeur gedaan?
“Ik heb veel over onze missie gepraat, zoals ik dat nu ook met jou doe. Kijk, ik ben geen politicus. Jij vraagt mij iets en ik geef antwoord. Ik probeer vanuit mijn gevoel en persoonlijke ervaring met mensen te spreken. Vorig jaar heb ik een toespraak gehouden op de Dag van de Vrede in Utrecht. Datzelfde heb ik met Pinksteren in Oisterwijk gedaan tijdens een Wake-up for Peace. Ik geef les in zenmeditatie en heb daar een geleide meditatie verzorgd. Het was klein, maar erg mooi. Verder trek ik tijdens de maandelijkse optredens met Theo regelmatig een shirtje met ons logo aan, de bekende vredesduif met het twijgje. Beelden en symbolen kunnen een heel krachtige uitstraling hebben. Soms zeg ik tijdens zo’n optreden iets als het moment zich daarvoor leent, maar soms ook niet.”

Dus je gelooft echt dat wereldvrede er gaat komen?
“Absoluut.” Zwijgt even. “Eigenlijk begint alles bij een idee. Stel je voor, je koopt een zaadje en plant het in de aarde. Elke dag kies je ervoor het water te geven. Als je goed voor dat zaadje zorgt, groeit er op een gegeven moment een plantje uit en nog weer later zal dat plantje vrucht dragen. De missie van World Peace is Possible is om het idee van vrede de wereld in te dragen.  Dat zaadje is het idee van vrede dat je plant in je geest.”

En wat is er nog voor nodig voor dat zaadje vrucht draagt?
Lacht, denkt na. “Tja.. in de eerste plaats dat mensen bij zichzelf blijven. Zorg voor het zaadje in je geest en vind de vrede bij jezelf. Dat is heel belangrijk. Daardoor creëer je gemakkelijker vrede in je omgeving.”

Wil je nog iets kwijt aan onze lezers?
Even stil, dan vastberaden: “Ja, World peace is possible!”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons