Chaos

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

04p5009 Column - AfrikaEen dik jaar verder zijn de rollen omgedraaid: nu maakt mijn uitzendorganisatie zich zorgen. En haalt verhaal bij mij. Over de ramptoestand en overstromingen in het land, over de doodsbedreigingen aan politiek activisten en het toegenomen aantal overvallen bij mijn organisatie.  

Honduras verkeert in chaos. De rivieren hebben dorpen overstroomd, de aardscheuren dorpen verscheurd. Tien jaar na de alles verwoestende orkaan Mitch lijkt de bevolking kwetsbaarder dan ooit. De schade is enorm: aan wegen, gewassen en huizen. Het is vrij spel voor ziekten en verdriet.  

Ik leef op de adrenalinestoot die een ramp met zich meebrengt en reis van crisis naar crisis. Zodat alle collega’s weten wat er in de organisatie gebeurt, zodat alle organisaties weten wat wij doen, zodat het buitenland weet dat Honduras onder water staat. Want een stille ramp genereert geen solidariteit, geen hulp en geen geld.  

Helaas blijkt er in Honduras ook echt een doodslijst met politieke en sociaal activisten te bestaan. Alles is politiek, politiek is geld en macht en daarom gevaarlijk. Activisten worden achtervolgd, bedreigd en op die manier vaak succesvol de mond gesnoerd. De overvallen op mijn collega’s zijn haast maandelijks, en gaan steeds vaker gepaard met lichamelijk of seksueel geweld.  

Het is niet duidelijk waarom. Of wie er achter zit. Maar het gebeurt en beïnvloedt ons werk. We zijn een organisatie met achttien kantoren en honderd medewerkers. Om mijn werk goed te kunnen doen is het belangrijk dat ik alle kantoren kan bezoeken. Het versterken van een organisatie gaat nu eenmaal heel lastig vanuit het hoofdkantoor.  

Daar zit ik dan. Ik begrijp dat mijn uitzendorganisatie zich zorgen maakt als ik me verplaats. En ik begrijp het belang om dat juist wel te doen. Het gaat er niet om wie gelijk heeft, het gaat erom een veilige balans te vinden in een land in chaos. En dat blijkt een hele klus.  

Dit is de laatste bijdrage Uma. Zou jij hier graag over jouw eigen werkervaring willen vertellen? Geef je dan op voor onze columnistenwedstrijd op redactie@viceversaonline.nl en wie weet sta jij komend jaar op de achterpagina…

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons