Achtergrond

Carrierestap maken? Leer goed netwerken!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Netwerken is anno 2011 niet uit het leven van een werkzoekende te denken. Maar wat houdt het nu precies in en, nog belangrijker, hoe doet je het? Harry de Boer is netwerkspecialist bij uitstek. “Wees ervan bewust wat jij aan je netwerk terug kunt geven.”
 
Zelf is de De Boer werkzaam bij een duurzaam adviesbureau. “Toen ik van profit naar non-profit wilde overstappen, heb ik eerst wat mensen aangesproken die hetzelfde hebben gedaan. Ik vroeg ze mee voor een lunch, iets wat bijna niemand weigert. Door deze gesprekken kreeg ik een beter beeld van werken in de non-profit  sector en wat er van mij verwacht zou worden.”

MVO netwerken
Als je een gesprek geregeld hebt, is de juiste manier van netwerken van belang. Blijf bij jezelf, laat mensen uitpraten en laat ook zien hoe jij hen van dienst kan zijn. “Mensen willen graag nemen, maar wat ze vaak vergeten is dat geven vóór nemen komt,” aldus de Boer. En beperk je niet tot bijvoorbeeld alleen MVO mensen, maar zorg dat je kring van contacten zo breed mogelijk is.

Elevator pitch
Het belangrijkste aspect van netwerken is misschien wel de zogenaamde ‘elevatorpitch’. “Deze pitch is een korte samenvatting van wat jij kan en wilt bereiken,” legt De Boer uit. “Vergeet niet om er een trigger in te stoppen, een tipje van de sluier, die jouw gesprekpartner nieuwsgierig maakt naar meer. En oefen je pitch vooraf met je partner of vrienden.”

Harry de Boer was een van de sprekers op het Fair Career Event dat OneWorld op 6 en 7 oktober organiseerde. Op deze plek vind je allerlei tips van de sprekers van dat evenement.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons