Achtergrond

Burundese vluchtelingen gestrand in Tanzania, deel 2

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Donderdag
Vanaf het schip in de haven van Kigoma worden de vluchtelingen in klaar staande bussen geladen en naar het Lake Tanganyika stadion gebracht. Het stadion is een tussenstop, het kamp waar de vluchtelingen uiteindelijk naartoe zullen gaan ligt ministens vier uur rijden verderop. 
 
In het stadion wordt gezorgd voor de talloze kinderen die ergens onderweg hun ouders kwijt geraakt zijn, en voor de invaliden en vooral de zieken. Er zouden zestig vermoedelijke cholerapatiënten opgenomen zijn in de drie ziekenhuistenten die onze collega's hebben opgezet, maar ik zie veel meer doodzieke mensen. Sommigen hebben het geluk dat ze een bed of een stretcher toebedeeld kregen, verreweg de meesten liggen op het grondzeil. De een beschermt zich tegen de nachtelijke kou met een jas, de ander met een katoenen doek. Een jonge vrouw die op het randje van de dood lijkt te balanceren, ligt op en onder een kartonnen doos. Net achter haar zie ik een jonge man het hoofd van een oude vrouw optillen om haar iets te laten drinken. Moeder en zoon?

Een jonge vrouw die op het randje van de dood lijkt te balanceren, ligt op en onder een kartonnen doos

Wachten
Ook hier weer eindeloze rijen. Het leven van een vluchteling bestaat vooral uit wachten. Verveeld hangen de jonge kinderen rond, we zijn een welkome attractie met onze fototoestellen. Een klein jongetje kijkt afgunstig toe. Hij heeft zijn beentje gebroken. Goedbedoelende omstanders hebben het gespalkt met wat hout en een kartonnen doos.  
Het is een oneindige chaos, ook hier in het stadion. Het begin van elke crisis is moeilijk, en deze lijkt extra moeilijk, door het gebrek aan goederen, gespecialiseerde hulp, geld, de afstanden en de geïsoleerde plekken waar de Burundese vluchtelingen zich bevinden. 
 
"Als er geen snelle oplossing komt in Burundi in de vorm van uitgestelde verkiezingen of een zich terugtrekkende president, dan lijkt het land klaar te zijn voor een nieuwe burgeroorlog", verzucht een collega. Bij de vorige oorlog, in 1993, kwamen zo'n 800.000 vluchtelingen naar Tanzania. Nu zijn er 70.000 gekomen, niemand weet zich met het huidige aantal raad. De gevolgen van herhaling van het nachtmerriescenario laten zich eenvoudig raden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons