De handelaren uit de buurlanden waren er als de kippen bij toen bekend werd dat het voorbije oogstjaar voor Burkina Faso een hele goede zou worden. Overvloedige regenval en hulp van de regering verklaren dat de Burkinese graanboeren ruim 4,2 miljoen ton binnenhaalden, ruim eenderde meer dan vorig jaar. En 717.000 ton meer dan het land zelf nodig heeft.
‘We dachten dat de prijzen zouden dalen, maar we werden verrast. Nu beseffen we dat de prijzen verder zullen stijgen,’ zegt Hadja Mamounata Belegda, een graanhandelaar uit de hoofdstad Ouagadougou. Veel Burkinees graan is naar Ghana, Mali en Ivoorkust gegaan.
Volgens Green Africa, een organisatie die zich toelegt op informatie over de graanprijzen in Burkina Faso, Mali en Niger, is de prijs van gierst sinds november met 14 procent gestegen in Burkina Faso. De prijs van sorghum en maïs steeg zelfs met 20 procent.
Productiesubsidies
De extra kopers zouden vooral uit Ghana komen. Maar er zijn ook heel wat producenten en handelaren uit gebieden waar in de voorbije seizoenen schaarste heerste die nu hun voorraden aanvullen. En weer andere handelaren kopen meer graan omdat ze willen profiteren van de hogere prijzen.
De Burkinese regering praat met boerencoöperaties en handelaren om meer graan op de markt te krijgen. Minister van Landbouw Laurent Sédogo heeft beloofd dat de boeren straks weer kunnen rekenen op de productiesubsidies die ze het afgelopen seizoen ontvingen. Dat moet meer vertrouwen in de markt brengen. Sommige deskundigen vinden dat de regering het surplus moet opkopen en tegen een aanvaardbare prijs op de markt moet brengen.
Ondertussen klinken waarschuwingen dat als de prijzen blijven stijgen er geweld kan uitbreken.