Bruidroof

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ana ligt op bed, onder een wit laken vol rode rozenblaadjes. Ze heeft haar ogen open maar beweegt zich niet. Vlak naast het bed is een altaar ingericht met kaarsen, bloemen en een afbeelding van de maagd van Guadalupe, Mexico's beschermheilige. Op een glazen schaal ligt een opgevouwen witte doek met daarop bloedvlekken.

Ana (16) is gisteren 'geroofd' door haar zeventienjarige geliefde Carlos. Die heeft in het bijzijn van zijn moeder een vinger in de vagina van het meisje gestoken. Daarbij kwam bloed vrij, en het bewijs daarvan ligt nu op het altaar.

Maagdelijkheid
Ana en Carlos zijn Zapoteken en wonen in Juchitan, een stad in het zuiden van Mexico waar deze etnische groep sterk vertegenwoordigd is. De 'bruidroof' vormt onderdeel van de Zapoteekse traditie, al is niet precies duidelijk wat oorspronkelijk de functie was. Sommige historici stellen dat mannen de meisjes 'roofden' om zich nog voor het huwelijk zeker te stellen van haar maagdelijkheid.

Vandaag de dag is het vooral een daad van rebellie, een effectieve manier om de ouders buitenspel te zetten. Binnen de Zapoteekse cultuur moeten de ouders instemmen met de partnerkeuze van hun kinderen, voordat ze mogen trouwen. Maar soms zijn de jonge geliefden bang dat hun ouders nee zeggen. In dat geval neemt de jongen het meisje mee naar zijn huis, waar ze de nacht doorbrengt. Ze verliest haar onschuld en is daarna geen goede kandidaat meer voor andere mannen.

Zorgende familie
De volgende ochtend wordt de familie van het meisje ingelicht. Ana ligt in bed, Carlos drinkt bier met zijn vader, neven en ooms. Een grote pick-uptruck stopt voor het huis, Ana's moeder, oma's en een stuk of wat tantes komen opgedirkt maar met norse gezichten de laadbak uit. Moeder en oma praten zacht met Ana en deppen haar voorhoofd met een natte doek. 'Ana heeft koorts', legt een van de tantes uit. 'Alle vrouwen die hun maagdelijkheid verliezen, krijgen koorts.'

Dan begint een band te spelen, Carlos moeder gaat rond met eten en bier, de sfeer is plotseling uitgelaten. Ana's maagdelijkheid is afdoende bewezen en zowel de mannen als de vrouwen zetten het op een zuipen. Een paar uur later gaat het volledige gezelschap inclusief band in twee pick-uptrucks naar het huis van Ana, om daar het nieuws te vertellen en tot in de vroege uurtjes te feesten. Iedereen, behalve Ana. Die blijft in bed, met een natte doek op haar hoofd.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons