Breien voor vluchtelingkinderen in de kou

Dekentjes, mutsjes, slofjes en sjaaltjes. In het Limburgse Sittard komt een groep vrouwen iedere woensdagmiddag samen met één doel: breien om de vluchtelingkinderen in Turkije warm te houden. “Op deze manier kunnen wij met iets kleins bijdragen aan iets veel groters.”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het project is geïnspireerd op een vergelijkbaar initiatief in Aken. Daar komt een groep vrouwen, waaronder een aantal asielzoekers, iedere woensdag bijeen in het Strickcafé om te breien voor het goede doel. Toen Joke van der Steen en Henny Prins uit Sittard hierover lazen, werden zij enthousiast en besloten ze hun eigen breicafé te beginnen. Dit jaar breien de twee cafés samen voor vluchtelingkinderen in Zuid-Turkije.

Goed doen voor een ander

Wat motiveert hen om dit te doen? “Het is leuk om iets voor een ander te doen op een laagdrempelige manier. Wij houden van handwerken en zo komt het op een mooie bestemming terecht”, vertelt Christel Prins terwijl ze druk in de weer is met een stel breinaalden. “Op deze manier kunnen we de kinderen verrassen. Kinderen moeten toch vooral kind kunnen zijn.”
Ook Els breit mee: “Wanneer je geld aan het goede doel geeft weet je nooit zeker of het wel goed terechtkomt. Met onze handwerkjes weten we dat wel zeker.” Haar grootste motivatie is het blij maken van de kinderen. “Ze hebben recht op een menselijke behandeling. Als het hier oorlog is, pak ik ook mijn boeltje bij elkaar. Deze mensen verdienen onze hulp.”

Stug doorbreien

Vorig jaar breiden de vrouwen van de twee breicafés voor de Romakinderen in Bulgarije. Deze kinderen leven vaak, thuis en in kindertehuizen, in grote armoede. Sommige gezinnen leven zelfs van minder dan één euro per dag. Hierdoor hebben veel kinderen geen warme kleding voor de winter. Een halfjaar lang sloegen de vrouwen de handen ineen, zowel in de cafés als thuis. “Mensen breien thuis ook veel. Er worden tassen vol met handwerkjes hierheen gebracht”, vertelt Joke.

Alle handwerkjes worden aan het eind van het breiseizoen op één punt verzameld en door een paar van de breidames persoonlijk naar de kinderen gebracht. Eind februari staat er een tripje naar Zuid-Turkije op de planning. En daarna? “We weten nog niet waar we volgend jaar voor gaan breien”, vertelt Joke. “Maar we breien gewoon lekker door.”


Meedoen? Stuur een mail naar redactie@oneworld.nl, dan brengen wij je in contact met de breicafés.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons