Achtergrond

Breedbandinternet bereikt Kenianen mondjesmaat

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Het goede nieuws; er ligt voor zo’n 20.000 km aan kabel door Kenia en er opereren bijna twintig commerciële internetaanbieders. De datakosten voor breedbandinternet zijn met negentig procent gedaald en het aantal aansluitingen op het internet steeg binnen een jaar van 1,8 naar 3,1 miljoen.

Het slechte nieuws; die groei zit nog vooral in de tragere draadloze verbindingen. Moordende concurrentie en een slechte infrastructuur maken de kosten van een breedbandaansluiting nog te hoog.

Kenia internetcafe 250 hoog

Internetcafe in Kenia, (cc)
krosinsky

Sabotage
“Die kilometers aan bekabeling zijn veelal inefficiënt aangelegd”, zegt Kris Senanu tegen de BBC. Hij is directeur van  Access Kenya, een van de grootste internetaanbieders van het land.

Vier kabels naast elkaar
De grotere internetaanbieders hebben ieder hun eigen netwerk aangelegd, en weigeren van elkaars lijnen gebruik maken. Daardoor liggen er soms wel tot vier glasvezelkabels naast elkaar. “De prijs van de bandbreedte is daarmee maar één kostenpost. Die andere zestien zijn niet veranderd” zegt Kris Senanu.

Zo is het kabelleggen duur. Huizeneigenaren willen betaald worden voor de kabels die door hun gebouwen lopen. Daarnaast gaat de concurrentie tussen de aanbieders zelfs zo ver dat ‘s nachts kabels opgegraven en doorgesneden worden. “Zo werkt dat nu eenmaal in Kenia”, stelt Senanu.

Kosten
Voordat de kabels er lagen kostte een aansluiting via de satelliet zo’n 2400 dollar per megabit. Via de kabel zijn de kosten van een 1Mb-aansluiting gedaald tot ‘slechts’ enkele honderden dollars per maand. In Nederland heb je voor dat geld al een 4Mb-aansluiting voor een heel jaar. Het merendeel van de nieuwe aansluitingen in Kenia zijn nu nog de zogeheten 3G-verbindingen, draadloos internet voor 9 euro per maand. Dat is een 128kb verbinding die alleen buiten piekuren te gebruiken is.

Regering
De Keniaanse regering wil een einde maken aan deze situatie. “De aanbieders moeten van dezelfde kabels gebruik gaan maken” vindt Bitange Ndemo, secretaris van de Minister van Informatie en Communicatie. Daarnaast worden extra agenten ingezet de internetkabels in de gaten gaan houden om sabotage tegen te gaan.
Binnen een jaar moet hiermee de belangrijkste groep mensen in Kenia dan eindelijk echt toegang krijgen tot het breedbandinternet, hoopt Ndemo. “Namelijk de armen.”

Megabit en Megabyte
Een Megabit (Mbit) is niet hetzelfde als een Megabyte (MB). De downloadsnelheid in MB is ongeveer het aantal Mbit gedeeld door 8. Met een 1 Mbit verbinding kan tot 125 kilobyte (KB) per seconde gedownload worden. Met een 128KB verbinding kan wel gesurft worden, downloaden gaat heel erg traag (+/- 15KB per seconde).

 

 

 

 

 

Foto kop: Internetkabel, (cc) Ccarlstead

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons