Brabants bont in Afrika

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

vlisco_splash
Reclamemateriaal Vlisco

'Kom naar mijn slaapkamer op je sandalen', 'het brein van Kofi Anan' en 'het oog van mijn rivale': zomaar drie namen die West-Afrikaanse vrouwen aan de exclusieve en kostbare ontwerpen van het Brabantse textielbedrijf Vlisco hebben gegeven.

Boek
Al sinds de negentiende eeuw hebben de dessins van Vlisco een bijzondere culturele, religieuze en ceremoniële betekenis in West-Afrika. Het rijk geïllustreerde boek 'Dutch Wax -Van Helmond naar West-Afrika' van Robin Koert vertelt het verhaal over de productie van populaire batikdoeken door de ogen van Ivoriaanse, Ghanese en Nederlandse betrokkenen.

dutch waxTentoonstelling
Zo wordt er onder meer uitgelegd waarom de doeken nog steeds grotendeels in Nederland worden gefabriceerd en niet in Afrika zelf. Enkele malen is geprobeerd om de productie te verplaatsen naar Ghana en Ivoorkust. Maar zonder succes.

Naar aanleiding van het boek is in het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden tot en met 29 juni 2008 de tentoonstelling 'Brabants bont in Afrika' te zien. Het boek is mede tot stand gekomen met een financiële bijdrage van CNV Internationaal en is te bestellen via de boekhandel.

Rijksmuseum Volkenkunde

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons