Achtergrond

BP-topman: onwaarschijnlijk dat olievoorraden opgebruikt worden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De kans dat de wereldwijde olievoorraden opgebruikt worden, is klein door de groeiende bezorgdheid over de klimaatverandering. Die uitspraak is niet afkomstig van een groene jongen, maar van de hoofdeconoom van oliemaatschappij BP.

Wetenschappers waarschuwen al jaren dat tot 80 procent van de bekende voorraden fossiele brandstoffen in de grond moet blijven, als de wereld een catastrofale klimaatverandering wil vermijden. Maar het is opvallend dat ook een topman van een oliebedrijf een uitspraak in die zin doet.

"De huidige reserves aan fossiele brandstoffen – olie, steenkool en gas – zouden samen zo'n 2.800 miljard ton CO2 uitstoten als ze helemaal opgebruikt werden", zei Spencer Dale tijdens een toespraak in Londen. Dale was tot 2014 hoofdeconooom bij de Britse nationale bank en is dat nu bij bij de Britse oliemaatschappij BP. "Dat is veel meer dan de bijna 1.000 miljard de wetenschappelijke gemeenschap als plafond ziet om de wereldwijde temperatuurstijging onde de 2 graden Celsius te houden."

Toch ziet de econoom ook lichtpuntjes voor de oliesector: die loopt minder risico om met strenge klimaatwetgeving te maken te krijgen dan de steenkoolsector, die een zwaardere klimaatafdruk heeft. Ook ziet hij hoop in de afvang en opslag van CO2, waardoor fossiele brandstoffen nog een toekomst kunnen hebben.

"Maar toch, gezien de snelheid waarmee nieuwe olievoorraden gevonden worden en de groeiende bezorgdheid om het milieu, lijkt het weinig waarschijnlijk dat alle voorraden opgebruikt zullen worden."

CO2-zeepbel
Die opmerkingen hebben implicaties, omdat de waarde van de olie-, gas- en steenkoolsector gebaseerd is op wat die sector zal kunnen exploiteren en produceren. Als een aanzienlijk deel van die voorraden niet geëxploiteerd kan worden, de zogenaamde "stranded assets", heeft dat dus verstrekkende gevolgen voor de investeerders in de bedrijven.

Enkele dagen geleden waarschuwde ook de Wereldbank voor de mogelijke gevolgen daarvan voor de wereldeconomie. "Als we aanvaarden dat onze groei CO2-armer moet, dan lopen we mogelijk een financieel risico door de prominente aanwezigheid van CO2-intensieve bedrijven in onze economie", zei Rachel Kyte, vicevoorzitter van de Wereldbank zaterdag tijdens een top in Peru. "Dat is de hele kwestie van de CO2-zeepbel."

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons