Bouwsector stapt over op duurzaam hout

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Bouwend Nederland en Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, sluiten vandaag een convenant waarin staat dat zij zoveel mogelijk verantwoord tropisch hout zullen promoten bij hun leden. Aedes wil vanaf 2015 in minstens 75 procent van al hun nieuwbouw FSC-hout gaan toepassen. FSC-Nederland is blij met het besluit van de bouwbedrijven. Het marktaandeel van FSC-hout is nu 20 procent. “Onze doelstelling is om in 2012 een marktaandeel van 33 procent te halen en met de instap van grote partijen hopen we dit te realiseren. Bouwend Nederland zorgt hopelijk voor een sneeuwbaleffect”, aldus Arjan Alkema, publiciteitsmedewerker van FSC-Nederland.

 

FSC keurmerk

FSC-hout (Forest Stewardship Council) is hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen dat niet illegaal gekapt is. Het gebruik van FSC-hout uit verantwoorde bossen heeft een directe positieve invloed op de levens van mensen in ontwikkelingslanden. “Je weet dat er zorgvuldig om wordt gegaan met het bos, de mensen die er werken en de mensen die in de buurt van het bos wonen”, vertelt Alkema. “Het is niet te vergelijken met andere manieren van kappen.” Vandaar dat minister Koenders zich hard heeft gemaakt bij het bedrijfsleven om over te stappen op duurzaam hout. Arjan Alkema is blij met de bemoeienis van minister Koenders. “Dit is waar wij al tien jaar mee bezig zijn.”

 Camera

Volgens Peter Fraanje, beleidsmedewerker innovatie van Bouwend Nederland,  moet het lukken om in de toekomst alleen nog gebruik te maken van FSC-hout. “In 2005 werd ook gezegd dat dit onmogelijk is, en nu zitten we al op een marktaandeel van bijna 20 procent.” Tien jaar geleden was dit marktaandeel nog drie procent. Bouwend Nederland stimuleert en adviseert al haar 5000 aaneengesloten leden om FSC-hout toe te passen in projecten. “We willen alleen hout uit duurzaam beheerd bos, zodat er sprake is van verandering”, aldus Fraanje. Ook het sociale aspect is volgens Fraanje belangrijk. “Het FSC-keurmerk heeft oog voor de belangen van lokale bevolkingsgroepen.” Fraanje hoopt dat het FSC-keurmerk de standaard in de bouw wordt zodat we niet meer wakker hoeven te liggen van ontbossing.

 

Bouwplaats
Tijdens een grote bijeenkomst vandaag van FSC-Nederland, het Initiatief Duurzame Handel en Bouwend Nederland wordt een convenant ondertekend. Ook minister Koenders, Milieudefensie, ICCO, AKZO-Nobel, VolkerWessels, Aedes, Woonbron en vele anderen zijn hierbij aanwezig. Alkema vindt het verrassend dat minister Koenders op een bouwplaats te vinden is. “Je verwacht hem toch eerder in Afrika dan op een werkbezoek in het bedrijfsleven. Maar dit laat duidelijk zien dat marktpartijen een belangrijke rol spelen in de ontwikkelingssamenwerking.”

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons