Achtergrond

Botswana Sex Walhalla

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Sex is een activiteit die vele mensen bezig houdt en met name hier in Afrika. Af en toe komen er eens wat statistieken naar boven over gemiddelden per land maar hierin worden vooral de Westerse landen meegenomen en zijn er marginale verschillen tussen het aantal keren per week dat men het gemiddeld doet.

In Afrika heb ik me al vele malen verbaasd over hoe het er hier aan toe gaat op het gebied van sex. Het is vrij normaal dat mannen er naast hun vrouw er verschillende (soms vaste) vriendinnen op na houden. Meestal is dit recht uitsluitend voorbehouden aan de mannen en als ik vraag “wat vind je vrouw er dan van?” hoor ik “ja, je moet het natuurlijk niet aan de grote klok hangen”. Ik als nuchtere ‘recht-door-zee’ Nederlander heb de vraag ook al aan verschillende vrouwen voorgelegd en kreeg meerdere malen te horen dat ze weten dat het gebeurt maar dat er een  soort van ‘gedoogbeleid’ gehandhaafd wordt.

Ook zijn de mannen in de meeste landen in Oost en Zuidelijk Afrika zeer direct en als ze zin hebben in sex (wat vrijwel altijd is) wordt dit gewoon medegedeeld aan de dame in kwestie. In Tanzania kan er zelfs gevraagd worden wat ze er dan voor moet hebben. Voor mij klinkt dit als prostitutie maar in Tanzania is dit the way we do it ‘kaka’.

In Botswana is alles nog wat extremer en na 4 maanden Afrika dacht ik dat ik redelijk op de hoogte was van de ‘gebruiken’ maar bleek het hier weer anders te werken. In Botswana zijn er meer vrouwen dan mannen en daar wordt dan ook volop gebruik van gemaakt. Hier is het geen gewoonte om meerdere vriendinnen te hebben maar de normaalste zaak van de wereld. In Maun heb ik een aantal dagen bij een Botswaanse familie doorgebracht, een politieman met 2 kinderen en zijn vriendin (moeder van zijn kinderen) woonde in de buurt. Toen we gingen stappen op vrijdag avond vertelde hij me dat hij regelmatig vrouwen meeneemt waar hij dan sex mee heeft voor een uur of 2 maar er altijd voor zorgt dat ze weer weg zijn voordat de kinderen wakker zijn. Stel dat hij deze dame de week erna weer ziet in de kroeg wordt er ‘hallo’ gezegd en weer op zoek gegaan naar een nieuwe prooi. Iedereen doet het hier zo en zolang je goed zorgt voor je vriendin of vrouw zal zij nergens over praten en de situatie accepteren.

Het is dan ook geen wonder dat Botswana een van de hoogste HIV/AIDS percentages heeft van de wereld. Het uitdelen van wat condooms en wat voorlichting zal hier niet bij helpen dus als ze dit percentage serieus willen drukken zal er meer gedaan moeten worden.

 

    

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons