Boodschap protest Malieveld: Lief doen!

‘No ban, no wall!’ ‘Build bridges, not walls.’ Zomaar een greep uit de borden die tweeduizend demonstranten afgelopen woensdagmiddag op het Malieveld meedroegen. Een protest tegen de moslimban in de Verenigde Staten dat uiteindelijk een veel bredere boodschap bevatte: haat bestrijden met liefde. En Donald J. Trump stond daarin niet aan de goede kant.
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Wij willen vechten voor een samenleving waar geen onderscheid wordt gemaakt in afkomst, waar geen eerste- en tweederangsburgers bestaan”, zei initiatiefnemer Wouter Booij een dag eerder tegen OneWorld. In slechts drie dagen tijd organiseerde hij met zes vrienden het protest Holland Against Hate. Tegen uitsluiting, onderdrukking en racisme, maar vooral voor solidariteit, verbinding en tolerantie. Jong en oud lieten gisteren op een regenachtig en grijs Malieveld zien dat je stem laten horen de eerste stap is voor verandering.

Luka

“Mijn mama zei dat het over liefde ging en daarom heb ik dit bord gemaakt. Ik wil meer liefde in de wereld en geen haat meer. Het is de eerste keer dat ik meedoe aan een demonstratie. Eigenlijk had ik verwacht dat we door de straten zouden lopen, dat is jammer. Maar ik had niet verwacht dat er zo veel mensen zouden zijn, ik denk iets van drieduizend.

Ik sta hier ook omdat ik op het Jeugdjournaal in de klas hoorde van Trump en ik vond hem best wel stom. Hij doet geen goede dingen voor zijn land. Hij is slecht voor vrouwen. Vrouwen zijn ook mensen en daar kun je niet mee doen wat je wilt. Zij hebben ook rechten.”

Alexandra

“Ik sta hier in de eerste plaats vanwege de kant die de wereld opgaat: achteruit. De eerste stap is protesteren. We moeten onze stem laten horen voor de waardes die wij zo belangrijk vinden, nu ze aangevallen worden. Ik sta hier voor de toekomst  van mijn dochtertje Lucie, die in een wereld opgroeit die uit elkaar aan het vallen is.”

Megan

“Het voelt als mijn plicht om hier vandaag te zijn. Als Amerikaanse ben ik bezorgd over wat er gebeurt in mijn thuisland. Ik ben bang dat het naar Europa overwaait. Dat politici het met Trump eens zijn en zijn beleid ook hier gaan invoeren. Ik sta hier uit solidariteit voor moslims en omdat ik vluchtelingen wil laten zien dat ze hier wel welkom zijn. Ik wil doen wat in mijn macht ligt om te wereld beter te maken. Vandaag had ik tijd om te komen, dus dan is demonstreren het minste wat ik kan doen. En we zijn met meer mensen dan ik had gedacht.”

Annila

“De bloemen die ik heb meegenomen brengen mijn boodschap over: liefde. Ik voel dat de anderen hier zijn vanuit liefde, niet om per se een politieke boodschap uit te dragen.

Ik heb eerder gedemonstreerd in Pakistan, waar ik vandaan kom, maar hier hebben de demonstraties een grotere schaal en hebben ze meer invloed. Nederlandse politici worden door de demonstratie aan het denken gezet, want dit probleem speelt ook in Nederland. Kijk maar wat er op Schiphol gebeurt door de moslimban. Ik ben zelf moslim en ik weet hoe lastig het is voor moslims op dit moment. Van de ene kant zijn we bang voor terroristische aanslagen en van de andere kant zien sommigen ons juist als terroristen. En dat maakt discriminatie los. Mensenrechten zijn voor iedereen, ook voor de volgende generatie.”

Servaas met hond Dolly

“Eigenlijk had ik vandaag veel meer mensen verwacht, want ik ken zelf niemand die voor Trump is.Ik moest mijn hond meenemen, dus toen dacht ik: ik schrijf de tekst die mijn hond zou zeggen. Mijn hond is slimmer dan Trump. Hij schijt niet in huis, terwijl Trump de hele wereld onderschijt met zijn beleid. Daarom is het nu tijd om mijn stem te laten horen. Ik wil niet in een wereld leven van verdeeldheid en angst.”

Na de demonstratie bleven alleen de borden over op en rond het Malieveld.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons