Boerenorganisaties uit de brand dankzij Buitenlandse Zaken

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Agriterra heeft begin dit jaar een verzoek ingediend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een extra financiering van 1.150.000 euro. Dit is het minimale bedrag dat Agriterra nodig acht om het voortbestaan van verschillende organisaties veilig te stellen. Hiermee zijn de problemen natuurlijk niet opgelost, maar op deze manier wordt voorkomen dat belangrijke organisaties omvallen of veel belovende initiatieven teloor gaan.

 

In totaal werkt Agriterra met 125 organisaties. Dankzij de extra financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn 49 hiervan uit de brand geholpen. De overige organisaties hebben andere donoren waarop zij kunnen terugvallen of zijn door Agriterra geholpen een beroep te doen op andere financieringsbronnen.

 

Voor 2011 en 2012 heeft het ministerie de intentie om 12,5 miljoen euro per jaar via Agriterra te besteden. Dit als erkenning voor de succesvolle uitvoering van het Boeren tegen Armoede programma. Ondanks de begrotingsproblemen van het ministerie ten gevolge van het teruglopen van het BNP, wil men toch Agriterra blijven steunen. Vanwege de algehele crisis kan dat vooralsnog niet meer zijn dan 25 miljoen euro voor twee jaar. Agriterra ging voor de periode 2009-2015 ervan uit dat zo’n 340 miljoen euro nodig is, gezien de vraag van landbouworganisaties uit ontwikkelingslanden.  Dat zit er waarschijnlijk niet in en Agriterra houdt er rekening mee dat ze flink minder te besteden zal hebben voor hulp aan boeren in ontwikkelingslanden dan gepland. Agriterra is momenteel met haar dragende organisaties in conclaaf om een visie en aanpak voor de komende jaren te formuleren om ondanks de tegenvallende financiering zo goed mogelijk boerenorganisaties wereldwijd te helpen hun belangrijke rol in de economische opbouw van hun land te spelen. Overigens blijft Agriterra verbaasd over de uitspraken van wereldleiders die vorig jaar 20 miljard dollar beloofden voor de landbouw in ontwikkelingslanden en dat daar nog geen 0,2% voor landbouworganisaties af zou kunnen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons