Boeren en nomaden in Tanzania strijden om grond en water

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Tanzania strijden boeren en nomaden met elkaar om schaarse landbouwgrond en watervoorzieningen. Op 12 januari kwamen tien mensen om in Centraal-Tanzania, nadat Masaï-nomaden huizen zouden hebben opgeblazen in een reservaat.

Volgens lokale boeren werken ambtenaren samen met de Masaï om hen te verdrijven. “Het is geen geheim dat we geïntimideerd worden. Er zijn mensen die ons hier weg willen hebben”, zegt Kisioki Mesiaya, een boer in Kiteto tegen Al Jazeera. De Masaï zijn in de meerderheid en worden ervan beschuldigd de politiek te beïnvloeden door omkoping. De districtscommissaris in het gebied ontkent dat echter.

Zowel de boeren als de nomaden willen grond gebruiken voor landbouw en vee, en willen daarom ook aanspraak maken op de watervoorzieningen.

De autoriteiten in Tanzania hebben moeite om het conflict in de hand te houden. Experts wijzen verschillende oorzaken aan. Gebrek aan land en water is er eentje van, daarnaast is landbouwgrond vaak niet duidelijk verdeeld. Slechts 0,02 procent van de 42 miljoen Tanzanianen heeft officiële eigendomspapieren als het gaat om grond. Hierdoor is niet duidelijk welke grond voor de nomaden bestemd is, en welke voor de boeren.

Kleine boeren produceren meer dan 90 procent van het voedsel in het land. De conflicten hebben al gezorgd voor voedseltekorten, het is dus van belang dat er snel een oplossing komt voor de conflicten.

Lees meer achtergrond over dit conflict op Al Jazeera English.

Bron: Al Jazeera English
Foto: (cc)
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons