Boer zoekt hulp

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Foto Evelijne Bruning
Foto: Sjors Beens

En als die het die donoren nou nog zou lukken om de hulp onderling te coördineren… In deze uitgave van Vice Versa leest u op pagina 36 over hoe lekker het in de praktijk loop met het afstemmen van de hulpplannen van negentien donorlanden in Mozambique. Niet, dus. En ach ja, de Nederlandse ambassade benadrukt braaf dat er veel is bereikt. De mensen daar zijn misschien bang om van de strenge directie voorlichting in Den Haag een zwarte stip op hun personeelsdossier geplakt te krijgen, en straks alleen nog maar in aanmerking komen voor een baan in Benin. Want de Noorse diplomate die het geheel coördineert, en haar collega uit Zweden, zijn aanmerkelijk minder positief. Of misschien dat zij het op hun beurt in hun nationale 'Vice Vørså' ook niet zo openlijk zouden zeggen, en daar de Nederlanders een kritisch woordje laten doen?

Natuurlijk, er is ook veel wél bereikt met onze hulp aan Afrika. Heus. Zo is er tussen 1998 en 2006 wel 1,1 miljard euro uitgetrokken voor schuldenverlichting – waarvan 90 procent is besteed aan het aflossen van openstaande exportkredieten van het Nederlandse bedrijfsleven. Daardoor hebben we helaas geen 'additionele middelen' kunnen vrijmaken, terwijl we dat wel internationaal hebben afgesproken. En om het nóg fraaier te maken: in 2007 en 2008 blijft van die schuldaflossing ongeveer 500 miljoen euro achter in de staatskoffer van onze eigen minister van Financiën. Boekhoudkeurig. Zo halen we ook dit jaar onze 0,7 procent – maar fraai is het niet. Zelfs ik zou er bijna cynisch van worden. Maar daar hou ik niet zo van, dus: lees het en doe er wat mee! De bal is aan u.

Er zijn ook heel veel goede dingen te melden uit het Afrika-rapport. Die leest u uitgebreid in The Broker, of, uitgebreider, in het rapport zelf – u kunt het vinden op onze website.

Een vakblad is er juist ook om vragen te stellen. Deze is voor u. Is het niet hoog tijd dat we eens gaan beargumenteren dat we het mooi hebben geprobeerd, en dat gezien de vele hobbels en hindernissen de tijd nu rijp is om terug te gaan naar véél eenvoudiger vormen van hulp? Lekker ouderwets, terug naar de put. Niks breed coherent gecoördineerd multisectoraal integreren, maar gewoon weer prachtige projecten op het platteland. Want dat hebben we de afgelopen jaren jammerlijk genegeerd. En het zou een stuk makkelijker verkopen aan de Nederlandse bevolking. Boer zoekt hulp. Hoppetee. Wat vindt u? Laat het ons weten!

Evelijne Bruning, hoofdredacteur
Evelijne@viceversaonline.nl

Vice Versa gered!

Hoera. Het is gelukt. Ook in 2008 kunnen we Vice Versa blijven maken. Voor iedereen die het wil lezen. Mede dankzij de honderden lezers die inmiddels de moeite hebben genomen om een betaald abonnement te nemen. Als u er daar een van bent: dank! En als u er nog niet aan toe bent gekomen om die overboeking van 35 euro voor 2008 te doen: dat kan nog steeds. Graag zelfs. Op de brief bij dit nummer en op www.viceversaonline.nl (onder abonneren) vindt u een uitleg.

03 Redactioneel 2
Illustratie: Farhad Foroutanian

Daarnaast zijn we geholpen doordat een aanzienlijk aantal werkgevers uit de sector abonnementen heeft afgesloten voor hun medewerkers. Fijn! Als u nog overweegt om voor uw medewerkers hetzelfde te doen, kunt u voor meer informatie bellen met Christien Reijenga-Poppes: 020-568 8790.

Als u niet kunt of wilt betalen voor Vice Versa, dan blijft u het blad in elk geval dit jaar nog steeds ontvangen. Gewoon omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen die in onze sector beter geïnformeerd wíl worden, daar ook de kans voor krijgt. En onder andere SNV, Oxfam Novib en Stichting Doen helpen ons om dat ook dit jaar mogelijk te maken. Waarvoor lof en hulde.

Ten slotte: het overeind houden van Vice Versa was niet mogelijk geweest zonder onze nieuwe uitgever, MDF uit Ede (u onbekend? zie de advertentie op pagina 22). Wat mij betreft verdient MDF voor de daadkracht en inzet van de afgelopen weken een standbeeld op het Plein.

Op dit moment zijn MDF en de redactie nog druk doende om samen met Triodos en Trouw een stevig zakelijk plan te schrijven voor de komende jaren van Vice Versa. In het volgende nummer zullen we u uitgebreider vertellen wat we denken te gaan doen. In elk geval kan ik u beloven dat wij gewoon doorwerken zoals u dat van ons gewend bent – hoogstens elke keer een klein beetje beter.

Redactie Vice Versa

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons