Boer tot Boer in beeld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op Ile à Morphil zijn twee boerenorganisaties actief: de Unie van Privéboeren (UPP) en de Unie van Boerinnen (UF). Van de UPP zijn boeren en hun gezinnen lid, de UF bestaat uit vrouwengroepen, aangezien vrouwen in Senegal veelal in groepsverband werken. Beide organisaties zijn naar het model van de LLTB ingericht.  Dankzij de LLTB en Agriterra zijn de UPP en UF daadkrachtige organisaties geworden, die ook door de overheid serieus genomen worden. Zo hebben ze kunnen bereiken dat er een ziekenhuis, middelbare school én een brug naar het vaste land gebouwd is, waardoor hun eiland ontsloten is.

De Nederlandse landbouworganisaties bezitten kennis en jarenlange ervaring waar organisaties in ontwikkelingslanden om zitten te springen. Daar zijn de organisaties vaak nog jong en onvoldoende ontwikkeld om goed op te kunnen komen voor de rechten van de boeren en boerinnen. De samenwerking tussen de LLTB en de Unies op Ile à Morphil laat zien dat kennisuitwisseling tussen de Nederlandse boer(in) en zijn of haar collega werkt.

Regisseur Robert Weijs heeft in samenwerking met Stichting Pelicula over deze samenwerking tussen de LLTB en de boeren en boerinnen op Ile à Morphil in Senegal een documentaire gemaakt. Deze samenwerking is een goed voorbeeld van onze manier van werken. De documentaire draagt daarom ook de titel Boer tot Boer en is te bekijken op de speciale website. De film wordt uitgezonden op TV Limburg op 2e Pinksterdag (om 13.00, 15.00 en 21.00 uur) en op Goed TV op 26 juni om 21.00 uur. Bovendien zal de film gedraaid worden in het filmhuis in het Agriterra Wereld Paviljoen op 27 en 28 juni tijdens de Nationale Rundvee Manifestatie.

De documentaire kwam mede tot stand door Agriterra, de LLTB, Nederlands Centrum voor Duurzame Ontwikkeling en de Rabobank Foundation.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons