The Body Shop stapt over op duurzame palmolie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Palmolie is wereldwijd een van de meest gebruikte plantaardige oliën. De olie wordt toegepast in talloze producten voor dagelijks gebruik, waaronder cosmetica, huishoudelijke producten en voedsel en wordt regelmatig geconsumeerd door meer dan een miljard mensen over de hele wereld.

Ontbossing
Een enorme toename van de vraag – een zesvoudige verhoging sinds het midden van de jaren '80 van de vorige eeuw en een stijging die nog steeds doorzet – heeft geleid tot het kappen van grote delen primair regenwoud ten behoeve van plantages, met name in Zuidoost-Azië. Als de ontbossing in het huidige tempo doorgaat, wordt dit jaar alleen al op Borneo ongeveer 1,3 miljoen hectare – zo'n zes voetbalvelden per minuut – gekapt om ruimte te maken voor nieuwe plantages.

Aantasting van de rechten
De palmolieproductie tast daarnaast de rechten aan van inheemse bevolkingsgroepen, leidt vaak tot slechte arbeidsomstandigheden en heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid van vrouwen die op de plantages werken. Het meest ingrijpende effect van ontbossing is dat op bedreigde diersOrang-oetanoorten, zoals de orang-oetan op Borneo en Sumatra, de Sumatraanse neushoorn, en de Aziatische olifant en tijger, die allemaal met uitsterven worden bedreigd vanwege het verdwijnen van hun natuurlijke leefgebied. 

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
De palmolie die wordt gebruikt door The Body Shop wordt nu ingekocht bij Daabon in Colombia. Daabon is actief op het gebied van milieubehoud en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daabon richt zich op gecertificeerde biologische productie en sociale criteria, zoals SA8000, Fairtrade en Rainforest Alliance. Daabon werkt uitgebreid samen met lokale coöperaties, die ze training geeft en toegang biedt tot de markt.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons