Achtergrond

Boda Boda, hurry up! hurry up!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De meest gebruikte transportmiddelen in Oeganda zijn de Matatu (het taxi busje) en de Boda Boda (ook wel ‘picki-picki’ genoemd). Met name deze laatste is echt kenmerkend voor Oeganda en neemt dus een belangrijke plaats in binnen de Oegandese cultuur.

Wegen in Kampala zijn van wisselende kwaliteit. Hoofdwegen zijn vrijwel allemaal verhard en beschikken over wegmarkering en verkeersborden, sommige kruispunten zijn zelfs uitgerust met stoplichten. Zeker ten opzichte van 2009-2010 is de infrastructuur sterk verbeterd. Wanneer je echter een hoofdweg verlaat beland je al snel op hobbelige, onverharde wegen. De kleigrond waar deze wegen uit bestaan is niet bestand tegen de zware regenbuien die het regenseizoen (dat nu al maanden aanhoudt, hopelijk is het rond het festival wel droog!) met zich meebrengt. Daardoor lopen er flinke geulen dwars door de wegen heen. Wanneer het fors geregend heeft zijn deze wegen met name voor Boda Boda’s lastig begaanbaar.

Boda’s staan zeker niet bovenaan de maatschappelijke ladder maar worden over het algemeen wel gewaardeerd. Naar mijn mening behoren Boda’s absoluut tot de vriendelijkste Oegandezen, het zijn vaak jonge gasten met een grote bek maar over het algemeen ervaar ik ze als zeer behulpzaam en betrouwbaar. Natuurlijk zijn er ook wel spookverhalen bekend (over Boda’s die mensen overvallen etc.) maar laten we daar de nadruk niet op leggen!

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_original”,”fid”:”271″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”style”:”float: right;”}}]]De Boda Boda is een onderwerp waar menig Oegandees kunstenaar en muzikant inspiratie aan ontleent. Zo heeft muzikant Maurice Kirya, die vorig jaar een top optreden gaf en ook dit jaar weer van de partij zal zijn, er een
nummer over geschreven (klik hier voor de videoclip) en drukt kunstenaar DeStreet zelf T-Shirts met de tekst ‘I ride on Boda Boda’ (klik hier om naar de website van DeStreet te gaan). Zelf ben ik ook trots bezitter van zo’n shirtje..

Afgelopen vrijdag hebben we voor het eerst een ‘Boda promotie tour’ gedaan. Een beetje rondscheuren op die brommertjes door de drukste delen van de stad, terwijl we flyers uitdelen aan voorbijgangers. Dikke pret natuurlijk met een paar ‘Mzungu Boda’s’ erbij. Tot het festival gaan we dit iedere week doen en de groep uitbreiden naar een stuk op 15 Boda’s mét promotie meisje achterop.

 

 

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_original”,”fid”:”272″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”}}]]

Tot slot is het nummer, opgenomen door de TIU All Stars af! Het nummer heet ‘One Blood’ en gaat volledig over Oeganda, de mooie kanten maar ook zeker de mindere. Helaas kan ik zelf niet alles verstaan omdat een gedeelte in Luganda is maar wat ik kan verstaan raakt me. Het eerste couplet is ingezongen (of gerapt) door Mun-G, een bekende rapper die zingt iets over hoe makkelijk het is om miljoenen te stelen als je maar genoeg geld hebt, terwijl je gedood kunt worden als je een Boda Boda jat.. (klik hier om de track te luisteren).

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons