Achtergrond

Bloggen wordt gevaarlijker

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Vorig jaar zijn er 36 mensen  gearresteerd nadat zij op hun blog of persoonlijke website zaken hadden geschreven die niet in het straatje van hun overheid paste. Dat is drie keer zoveel vergeleken met 2006, aldus de wetenschappers in het rapport

grafiek
©Universiteit van Washington

Hoger
“Egypte, China en Iran zijn de meest gevaarlijke landen ter wereld om te bloggen over politiek. De helft van het totaal aantal arrestanten komen uit deze landen”, zegt Phil Howard, media wetenschapper aan de Universiteit van Washington tegen de Britse krant The Guardian. “Momenteel zijn er 36 gearresteerde bloggers bekend. “Het echte aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat veel arrestaties in China, Zimbabwe en Iran niet openbaar worden gemaakt”, verduidelijkt Howard.

Blogs in de lift
Blogs zijn een relatief nieuwe en steeds populairdere manier om in landen met een militaire regime je mening kenbaar te maken. Daarom is de toename van het aantal gearresteerde bloggers – alleen al in China zijn er zeventig miljoen blogs – ook het resultaat van het totale toegenomen aantal gearresteerde bloggers.
De meeste bloggers wereldwijd zijn geen journalisten, maar ‘gewone mensen’ met een passie die iets willen delen. Die passie is voor de bloggers de voornaamste reden om te ‘posten’. Het feit dat overheden meer aandacht besteden aan wat mensen op internet over hen schrijven of met video laten zien, betekent ook dat het gevaarlijker is geworden om op het web te publiceren.

laptopVerbod op protest
Alhoewel de redenen voor de arrestaties van land tot land verschillen, is het overgrote deel van de aanklachten gebaseerd op het verbod tot het organiseren van sociaal protest. Deze oorzaak werd aangedragen voor vijf van de negen gearresteerde Egyptische bloggers in 2007 maar ook voor arrestaties in Birma, China en Iran. Niet alle opgepakte bloggers gingen naar de gevangenis, maar degene die dat wel deden, moesten gemiddeld vijftien maanden achter de tralies doorbrengen.

Er gloort hoop aan de horizon want het aantal gearresteerde bloggers in 2008 valt met slechts vijf gevallen het eerste kwartaal dit jaar mee. Onder wie ook de Birmese blogger Nay Phone Latt, die in januari van dit jaar werd opgepakt aan de hand van de nieuwe wetgeving die de Birmese junta heeft ingesteld na de protesten van vorig jaar.

 

 

 Lees de laatste OneWorld-blog
Hoe kun je economische belangen verenigen met het behoud van het natuurschoon van Patagonië? Sharon Hesp vertrok naar het zuidelijkste puntje van Chili om daar de nieuwe organisatie Sustentu te helpen met het bedenken van oplossingen die waardevol zijn voor people, planet en profit.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons