Achtergrond

De Nederlandse allochtoon, onderdeel van de entertainmentindustrie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wordt 'allochtoon' vervangen door 'migrant'? Sociologe Corina Duijndam vraagt zich af wanneer Fatima gewoon Nederlander wordt. 

“Ík word zelfs nog als allochtoon gezien, terwijl ik derde generatie ben!” Voor me zitten Fatima en Mohammed, beiden Amsterdammer, en volgens de statistieken en volksmond ‘allochtoon’.

Ík word zelfs nog als allochtoon gezien, terwijl ik derde generatie ben!

Fatima studeert literatuurwetenschappen, Mohammed praat met plat-Amsterdamse tongval. Beiden zijn reporters voor het jongerenblog BLOK. We hebben het over het woord ‘allochtoon’, dat deze week door de overheid werd afgeschaft. ‘Het is een allochtoon die dit schrijft!’, kreeg Fatima als reactie op haar laatste opiniestuk, over de negatieve berichtgeving over haar wijk. Zij vraagt zich dan ook af of het afschaffen van het woord door de overheid daadwerkelijk effect zal hebben in het dagelijks leven.

Nederlandse allochtoon als entertainmentindustrie

Onlangs gaf ik een gastcollege op een universiteit in het zuidoosten van het land over de ‘Nederlandse allochtoon als entertainmentindustrie’: de Nederlandse fixatie op de etnische achtergrond van haar inwoners, en de stortvloed van onderzoek en berichten over ‘allochtonen’.

Hoe kun je ooit tot die supercategorie ‘autochtoon’ gaan behoren als je altijd ‘allochtoon’ blijft? 

Woorden als ‘allochtoon’ of de integratiemonitor – een jaarlijks rapport over de ontwikkeling van de (samengestelde) etnische groepen binnen Nederland -, het zijn zaken die we niet in andere landen tegenkomen. Bovendien, hoe kun je ooit tot die supercategorie ‘autochtoon’ gaan behoren als je altijd ‘allochtoon’ blijft?

Een jongen in de klas opperde dat er een nieuwe term moest komen die over álle Nederlanders ging, allochtonen en autochtonen. Hij was zelf de enige ‘allochtoon’ in de klas, en had er moeite mee om op deze manier geclassificeerd te worden. Kon deze overkoepelende term niet gewoon ‘Nederlander’ zijn?

Nederlander met migratieachtergrond

Nu is het woord afgeschaft, en zullen de WRR en het CBS het vervangen door ‘Nederlander met migratieachtergrond’, met daarbij specificaties als ‘Turkse-Nederlander’ of ‘kennismigrant’, want “de diversiteit en beweeglijkheid onder migranten is zo groot, dat het geen zin heeft over hen in generieke termen te spreken” (Volkskrant 1 november).

Ik hou mijn hart vast wat dit in de media zal worden; Nederlander met migrantenachtergrond wordt waarschijnlijk gewoon ‘migrant’. De migrant als nieuwe allochtoon. Ik vraag me inderdaad af wanneer Mohammed en Fatima ooit Nederlander zullen worden. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons