Achtergrond

Blanke vrouwen als profiteurs?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Veel expats in Zanzibar menen dat Zanzibari mannen trouwen met een blanke vrouw om zo Europa binnen te komen. Zanzibari mannen op hun beurt zeggen dat blanke vrouwen met Zanzibari willen trouwen omdat ze op deze manier comfortabel in Zanzibar kunnen wonen. Het is een beetje kort door de bocht, maar een relatie met een Zanzibari brengt zeker voordelen met zich mee.

Om te beginnen schijnt in Zanzibar altijd de zon, en is de zee altijd blauw. Terwijl het in het westen en noorden van Europa, waar het merendeel van de vrouwen vandaan komt, vaker regent dan dat het terassenweer is, is het tropische klimaatje op het Afrikaanse eiland zeer aantrekkelijk. De witte stranden, koude biertjes en de relaxte sfeer, plus nauurlijk een exotische lover, maken de verhuizing naar Zanzibar een niet al te moeilijke keuze.

Daar komt bij dat het relatief makkelijk is een huis te bouwen of om een onderneming te starten op het eiland. In tegenstellig tot bijvoorbeeld Nederland, waar voor van alles en nog wat een vergunning nodig is, kent Zanzibar niet veel van dergelijke regels en wetten, of ze zijn simpelweg te buigen of af te kopen. Materialen en werklieden zijn ook een stuk goedkoper dan in Europa, net als de grond aan het strand (al lopen de prijzen snel op tegenwoordig). Eigenlijk dus zou je voor een prikkie een huis en werkplek kunnen realiseren, en dan ook nog eens in een paradijs. En zo worden mensen die thuis in de laagste belastingbox zitten ineens een elite met grootse budgetten!

Een Zanzibari lover is het perfecte en onmisbare item gedurende dit proces. Hij weet de juiste prijzen van grond en huizen, kent de goede werknemers, spreekt de taal voor onderhandelingen, etcetera. En dan hoef je als blanke dus alleen maar te vertellen wat je wil en hoe je het wil, en dan gaat hij het verder maar uitzoeken op de veels te drukke markt waar het veels te heet is. Dan kan jij lekker bij het zwembad zitten of naar de massagesalon. Het enige vervelende is wel dat hij ook vaak in de kroeg blijkt te zitten om ‘overleg’ te plegen en deals te sluiten. En dan moet er weer achteraan bellen of hij wel doet wat jij hem opdroeg.

Ook fijn is dat het allemaal nog eens stukken goedkoper uitpakt omdat alles op zijn naam zal worden gezet. Sowieso kan grond enkel maar door locals gekocht worden, en wat betreft visa en belastingen is het een stuk voordeliger wanneer een bedrijf of huis op zijn naam staat in plaats van officieel eigendom te zijn van een buitenlander (in het bijzonder een blanke westerse buitenlander).

Maar dat voordeel heeft een groot nadeel. Nu is alles waar de blanke vrouw in heeft geïnvesteerd van hem. En dat zal ze merken ook. Niet zelden, als net alles af is en klaar voor het maken van winst, lopen relaties stuk. Dan heeft hij alles en blijkt de onafhankelijkheid van de vrouw, die dat huis en de onderneming heeft geregeld, ineens veranderd in afhankelijkheid van die man die eigenlijk een verschrikkelijke vent blijkt te zijn. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons