Achtergrond

Blanke overheersing in ‘The Hateful Eight’ van Quentin Tarantino

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In de eerste week van januari 2016 komt de nieuwste film uit van Quentin Tarantino. De film is een western, heet ‘The Hateful Eight’ en speelt zich af een paar jaar na de Amerikaanse Burgeroorlog. Volgens de regisseur is het een film over de blanke overheersing. Een actueel thema, zowel in Amerika als in Nederland.

Marten mailt over de sterren

Begin dit jaar overleed de zwarte 25-jarige man Freddie Gray in de Amerikaanse stad Baltimore. Bij zijn arrestatie raakte hij zwaar gewond. Toch werd hij een politiebusje in gesleurd, een half uur rond gereden en vervolgens opgesloten. Gray vroeg om medische hulp, maar kreeg die niet. Een week later overleed hij. Zijn dood zorgde voor hevige rellen in Baltimore. 

Waarschijnlijk ken je ook dit verhaal: op 9 augustus 2014 werd de zwarte 18-jarige Michael Brown in Ferguson door een blanke politieagent neergeschoten. Zes kogels maakten een einde aan zijn leven. 

De kwestie van blanke overheersing ligt op tafel en wordt eindelijk behandeld

The Hateful Eight

De lijst van bruut optreden door – veelal – blanke politieagenten tegen zwarte burgers is lang. Het heeft er in Amerika voor gezorgd dat het debat over racisme weer terug op de kaart is. In ons eigen land hebben we een eigen ‘Baltimore’ met de dood van Mitch Henriquez in Den Haag. Ook in dit geval werd het door veel mensen gezien als hard optreden van een overwegend blanke politiemacht tegen een donker gekleurd persoon.

En laat dat nou ook het onderwerp zijn van de nieuwste film van Quentin Tarantino. In een interview met New York Magazine zegt de gelauwerde regisseur dat ‘The Hateful Eight’ gaat over de conflicten tussen blank en zwart na de burgeroorlog, over hoe dat Amerika verdeelde. Zelf is hij er ‘opgewonden’ over dat er op dit moment zoveel over racisme wordt gesproken. Want, zegt Tarantino, de kwestie van blanke overheersing ligt op tafel en wordt eindelijk behandeld. 

[[{“fid”:”39341″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”THE HATEFUL EIGHT – Official Teaser Trailer”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”THE HATEFUL EIGHT – Official Teaser Trailer”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”THE HATEFUL EIGHT – Official Teaser Trailer – The Weinstein Company”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Uit de trailer van 'The Hateful Eight' blijkt nog niks van het geweld tussen blank en zwart.

Wie denkt dat Tarantino een slaatje probeert te slaan uit alle ophef rond racisme heeft het volgens de regisseur fout. Het script was al lang geschreven voordat ‘Ferguson’ en ‘Baltimore’ gebeurde. Wel hoopt hij op betere tijden: “Mensen moeten eerst zien hoe slecht ze zijn, voordat dingen kunnen veranderen.” Hij hoopt dat dat nu ook gaat gebeuren. 

Sanne Terlingen, onderzoeksjournalist bij OneWorld kijkt al reikhalzend uit naar de nieuwste Tarantino-film. Maar op mijn vraag of deze film een bijdrage kan leveren aan de oplossing van het probleem van racisme in de maatschappij zegt ze dat dat 'wishful thinking' is. "Dan zouden na 'A Time to Kill', 'To kill a Mockinbird', 'American History X' (om er maar een paar te noemen), en Tarantino's vorige film 'Django Unchained' (vijf Oscarnominaties!) alle problemen de wereld al uit zijn. Tegelijkertijd is het natuurlijk zo dat films vaak reflecteren op wat er speelt in de maatschappij. In die zin is het dus een goed teken dat er een grote film over racisme wordt gemaakt. Dat juich ik alleen maar toe."

[[{“fid”:”39342″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Original Eric Garner fatal arrest video”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Original Eric Garner fatal arrest video”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Original Eric Garner fatal arrest video”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]De realiteit is vaak schokkender dan een film. Bij deze arrestatie komt Eric Garner om het leven door gewelddadig optreden van blanke politieagenten.

Sanne: "Hollywood heeft nog een lange weg te gaan. Ken je de Tumblr-blog ‘Every single word spoken'? Daarop staan Hollywood-films, maar dan enkel de scenes waarin een ‘person of color’ aan het woord is. Weet je hoe lang de hele Harry Potter-serie (8 films) dan duurt? 6.18 minuten! 'Black Swan': 24 seconden. 'The fault in our Stars': 40 seconden…"

Conclusie
Een westernfilm die de discussie over racisme de goede kant op kan helpen? Ik weet niet of het zal helpen. Ik weet wel dat de vorige film van Quentin Tarantino, 'Django Unchained', mij er opnieuw van bewust maakte hoe afschuwelijk de slavernij was. Ook deze nieuwe Tarantino-film is natuurlijk gemaakt voor commerciële doeleinden, met geweld als entertainmentfactor. Maar als de onderliggende boodschap van de negatieve gevolgen van racisme blijven hangen is er al veel gewonnen. 

Wat is jouw mening? Laat je reactie hieronder achter. 

[[{“fid”:”39343″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”24 Questions Black People Have For White People”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”24 Questions Black People Have For White People”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”24 Questions Black People Have For White People”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Aandacht vragen voor discriminatie kan ook op een ludieke manier, zoals deze jonge Amerikanen bewijzen. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons