Achtergrond

Bivakkeren in de blubber

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Volgens de UNHCR is het de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Met de toestroom van grofweg een miljoen mensen is de bevolking van het kleine buurland Libanon met een kwart toegenomen. En de spanningen lopen op.

Tent op de vuilnisbelt
De meer gefortuneerde vluchtelingen huren een appartementje of zijn bij familie of vrienden ingetrokken. Maar de meesten vallen tussen wal en schip en bivakkeren in de Bekaa-vallei, net over de eerste bergketen op de grens van Syrië en Libanon. Daar hebben ze kleine tentenkampen gemaakt.
Sommige kampen zijn redelijke uitgerust met latrines, stromend water en onderkomens met bakstenen muren. Maar meestal wonen de mensen in tochtige tenten van zeildoek, tussen vuilnisbelten en autosloperijen.

Het vuile werk
Het overbevolkte Libanon barst uit zijn voegen. Officieel mogen de vluchtelingen niet werken, maar in de praktijk vervullen ze de vieze baantjes. Voor de gemiddelde Libanees betekent dit minder en duurdere woonruimte in combinatie met minder en slechter betaald werk.
De regering in Libanon is huiverig om officiële kampen op te zetten uit vrees dat dit permanente nederzettingen worden zoals gebeurt is met de Palestijnse vluchtelingen.

Autobommen
Intussen laaien de sektarische spanningen op in Libanon, dat etnisch een kleine afspiegelig is van Syrië. In de noordelijke havenstad Tripoli is er reeds een frontlijn die de Sji’itische wijken van de Soennitische scheidt waar vaak wordt geschoten en doden vallen. Ook het centrum van Beirut is onrustig; er ontploffen geregeld autobommen. Het eens zo swingende uitgaanscentrum van de stad maakt nu een verlaten indruk in de weekends.
Ondertussen zijn de vredesbesprekingen in Genève de tweede ronde in gegaan. Tot nu toe dus zonder resultaten, maar de partijen praten in ieder geval. En dat is al heel wat.

Foto’s: Teun Voeten

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons