Biologische boeren richten zich te veel op de elite in plaats van arme stadsbewoners, stelt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam in Trouw. De bioboer moet daarom vaker achterstandswijken in, volgens de hoogleraar. Bioboer Boy Griffioen heeft zo zijn twijfels bij de realisatie van dit plan.
‘‘Ik vind het een compliment dat Jaap Seidell zo positief is over biologisch voedsel,’’ vertelt Boy Griffioen van biologische boerderij de Groene Griffioen. Hij kan zich wel voorstellen waarom Seidell toenadering zoekt bij biologische boeren in plaats van ’gangbare’ boeren: ‘‘Boeren in de biologische sector zijn meer bezig met het behouden van connecties met de stad. Daarbij sluit de manier van werken in stadstuinen meer aan op het biologische dan het reguliere.’’
Maar volgens Griffioen richten bioboeren zich niet bewust op een bepaalde doelgroep zoals Jaap Seidell beweert. ‘‘Biologisch voedsel is nou eenmaal duurder en daardoor wordt het in een achterstandswijk minder gekocht.’’
Stad in/uit
Griffioen juicht het idee van de hoogleraar om armere mensen te leren hoe ze om moeten gaan met een stadstuin toe, maar hij betwijfelt of biologische boeren voldoende tijd hebben om naar de stad te gaan. ‘‘Bioboeren praten graag over hun werk. Ik zie alleen niet zo snel een boer twee dagen in de week zijn erf verlaten om les te geven en het werk op de boerderij te laten liggen. Alleen als een boer speciaal zijn werk hiervan maakt, zie ik het gebeuren dat een boer les gaat geven.’’
Hij is niet de enige met kritiek op Seidells voorstel. ‘‘Biodynamische boeren zijn jaren bezig om hun bodem op ideaal niveau te krijgen. Dit doe je niet zo even in een achtertuin in Amsterdam,’’ vindt Teka Kappers van biologische boerderij de Zonnehoeve. ‘‘Mensen achter een bureau kunnen dit idee bedenken maar het plan uitvoeren doet uiteindelijk de boer, en dat gaat nog niet zo gemakkelijk.” Wel ziet hij dat verbouwen in de stad in opkomst is: “Urban farming wordt steeds meer een trend en dat is mooi: elke stap dichter bij goede keuzes moeten we een warm hart toedragen.’’
Middenweg
Griffioen heeft een ander voorstel: niet de boer naar de stad maar de stad naar de boer. ‘‘We werken al heel veel met stagiaires en vrijwilligers die op het erf komen om de kneepjes van het vak te leren. Wij kunnen de extra handen wel gebruiken en de vrijwilligers leren op deze manier biologisch te verbouwen. Iedereen is welkom.’’
Tip
De bioboer heeft ook nog een tip voor beginnende tuinders: ‘‘Vaak zie je dat als mensen een stadstuin beginnen, ze compost van buiten de stad halen. Dat is ontzettend zonde. Er is namelijk heel veel voedsel in de stad zelf dat normaal weggegooid zou worden.’’
Foto: Anne Helmond