Achtergrond

Bijna een miljard hongerigen op de wereld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Algemeen directeur van de FAO, Jacques Diouf, zei dat door de financiële crisis de voedselprijzen weliswaar zijn gedaald, maar dat tegelijkertijd de handel en ontwikkelingshulp afneemt. Als gevolg hiervan zal vermoedelijk eind dit jaar het aantal hongerige mensen met 104 miljoen zijn gegroeid, zei Diouf op een tweedaagse bijeenkomst van de FAO en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in Parijs. Vooral Afrika ten zuiden van de Sahara zal zwaar worden getroffen.

 

Millenniumdoelen ver weg
“Wij hebben nog nooit zoveel hongerige mensen in de wereld gezien”, constateerde Diouf. Vorig jaar groeide het aantal ondervoede mensen met veertig miljoen en in 2007 met 75 miljoen. De millenniumdoelstelling om per 2015 het aantal mensen met honger te halveren, lijkt verder weg dan ooit.

 

Hoewel sinds juni 2008 de voedselprijzen met dertig procent zijn gedaald, blijven de prijzen toch nog boven het niveau van 2006. De daling heeft zich vooral voorgedaan in de rijke landen.

landbouw foto FAO J. Cendon
‘Investeringen in de landbouw zijn
nodig’ Foto: FAO, J. Chendon

In de ontwikkelingslanden is de daling gemiddeld twaalf tot veertien procent, bovendien zijn de prijzen van basisproducten daar nauwelijks gedaald.

 

Landbouw
Een belangrijke oorzaak van de voedseltekorten is volgens de FAO een gebrek aan investeringen in de landbouw. In de jaren ’70 ging tijdens de Groene Revolutie ongeveer 17 procent van de ontwikkelingsgelden naar landbouw, daarvan was in 2006 nog  maar 3,6 procent van over. De blijvende groei van de wereldbevolking – jaarlijk 80 miljoen nieuwe monden om te voeden – en klimaatverandering zijn andere factoren die de groei van het aantal hongerigen beïnvloeden.

 

Voedselproductie verdubbelen
Diouf pleit voor meer investeringen in de landbouw. Om de bevolkingsgroei bij te benen moet de voedselproductie voor 2050 worden verdubbeld. Hij roept rijke landen op tot meer coherentie in hun beleid. Zo moet er niet alleen maar ontwikkelingsgeld gaan naar de landbouw, rijke landen moeten ook meer werk maken van het afbouwen van handelsbarrières en landbouwsubsidies.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons