Achtergrond

Belminuten voor ingezameld afval in Nigeria

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De enorme hoeveelheid afval is een van de grootste problemen in het dichtbevolkte Lagos. Dagelijks wordt er tienduizend ton afval gedumpt, wat ook de bodem en het grondwater vervuilt. Ongeveer 60 procent van de mensen uit de sloppenwijken van Lagos heeft geen toegang tot de gemeentelijk vastgestelde vuilnisbelten, waardoor het vuilnis zich op allerlei plekken in de sloppenwijken ophoopt. 

Het afvalbeheerprobleem van de stad is ook slecht voor de gezondheid en het milieu. Om dit probleem aan te pakken, bedacht Bilikiss Adbiyi ‘Wecyclers’. Hiermee wil ze gezinnen met lage inkomens stimuleren om hun afval in te zamelen. Fietsende vuilnismannen maken op gezette tijden een rondje door de smalle straatjes om afval in te zamelen voor hergebruik, zoals plastic flessen en zakken, en aluminium blikjes. Het afval verkopen de fietsende vuilnismannen vervolgens aan recyclebedrijven.

Wecyclers beloont de inwoners die hun afval inzamelen op basis van het gewicht van hun afval. Hiermee kunnen ze punten verdienen die je per SMS krijgt toegezonden. Die punten kun je vervolgens inwisselen tegen goederen, zoals mobiele telefoonminuten of basisvoedsel. Bilikiss zegt te geloven in een toekomstige economie die volledig draait op afval. Niet alleen in Nigeria, maar ook in andere ontwikkelingslanden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons