Achtergrond

Behandeling Ebola toch mogelijk?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Ebola uitbraak – de ergste in de geschiedenis – heeft inmiddels al 887 leven opgeëist. Terwijl mensen in Afrika voor hun leven vechten, bericht CNN dat twee Amerikanen die besmet waren met het Ebola virus, inmiddels zijn genezen.

Volgens Amerikaanse media hebben de twee een zeldzame dosis van een ‘geheim serum’ gekregen in Liberië, voordat ze terugvlogen naar de Verenigde Staten. 

Dokter Kent Brantly en missionaris Nancy Writebol bevonden zich in een Liberisch ziekenhuis, toen een lid van het Nationale Instituut van Gezondheid voorstelde om flesjes van een experimenteel medicijn genaamd ZMapp naar Liberië te sturen, bericht CNN. Hoewel de Voedsel en Medicijnen Administratie het gebruik van experimentele medicijnen bij levensbedreigende situaties alleen toelaat als hiervoor toestemming is gevraagd, is het niet duidelijk of in dit geval toestemming is gegeven.

Spoed behandeling
Goedkeuring of niet, drie bevroren buisjes met ZMapp, een medicijn ontwikkeld door Mapp Biofarmaceutisch, werden overgevlogen naar Liberië en kwamen donderdagochtend op 31 juli aan.

Brantly voelde zich na het innemen van 1 buisje stukken beter, maar Writebol had 2 doses nodig voordat ze zich enigszins beter voelde. Waarom er verschillen waren tussen de werking van het serum is nog niet duidelijk.

Over het algemeen wordt er vanuit gegaan dat Ebola geen behandeling heeft. Behandelingen van virussen zijn ook extra moeilijk vergeleken met behandelingen van bacteriële ziektes omdat virussen zich sneller ontwikkelen. Als er een vaccin wordt ontwikkeld dat vandaag werkt, betekent dit niet automatisch dat het in de toekomst ook zal werken.

Twee medicijnen
ZMapp is niet heel ver in het klinisch proces, maar het loopt wel voor op een ander veelbelovend medicijn genaamd Tekmira. Het onderzoek van Tekmira werd stopgezet nadat patiënten hun immuunsysteem problemen vertoonden.

CNN berichtte op 30 juli echter dat het leger heeft besloten om Mapp Biofarmaceutisch te sponsoren door hun veelbelovende resultaten. Als ZMapp of Tekmira worden goedgekeurd, dan zal het produceren van de medicijn veel tijd in beslag nemen.

Ondanks het feit dat het virus alleen kan worden overgedragen door middel van nauw contact, zijn mensen in West Afrika er niet in geslaagd om de verspreiding tegen te houden door  een combinatie van verschillende factoren: slechte gezondheidsinfrastructuur, wantrouwen in de autoriteiten, traditionele begraafrituelen, en angst voor zorgverleners.

Afbeelding: European Commission DG ECHO

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons