OneWorld presenteert:

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

“We kunnen 160 miljoen mensen in Bangladesh voeden en we hebben genoeg voedsel om ook 700.000 vluchtelingen te voeden”, zei Sheikh Hasina, de Bengaalse premier op dinsdag.
Ter vergelijking: Duitsland, het EU-land dat de meeste vluchtelingen opving tijdens de ‘vluchtelingencrisis,’ heeft tussen 2015 en medio 2017 ongeveer 1.2 miljoen asielaanvragen gekregen. Daarvan zijn 757.000 goedgekeurd.

Wie zijn de Rohingya en waarom vluchten ze massaal uit Myanmar?

Sheikh_Hasina_in_London_2011
Sheikh Hasina, al negen jaar premier minister van Bangladesh.

Rohingya zijn het grootste statenloze volk in Azië. Naar schatting bestaan er 2,8 miljoen Rohingya, waarvan de helft in de Rakhine staat van Myanmar. Myanmar (vroeger Birma) is een overwegend boeddhistisch land en weigert al decennia om de Rohingya, die overwegend moslim zijn, als burgers te accepteren.

De groep is al jarenlang doelwit van geweld. Dat begon in 2012 na een verkrachting en moord op een boeddhistisch meisje in Rakhine. Drie moslimmannen werden veroordeeld, maar het geweld tussen de groepen escaleerde snel. Het leger raakte er bij betrokken en als gevolg daarvan zijn honderdduizenden moslims uit Myanmar gevlucht. In 2013 hebben duizenden boeddhistische mannen gecoördineerde aanvallen op moslimdorpen in heel Rakhine uitgevoerd. Recente aanvallen door het Arakan Rohingya Salvation Army, dat naar een onafhankelijke Rohingya staat streeft, hebben geleid tot de grootste golf van geweld tot nu toe. Volgens de VN is de situatie in Myanmar een “schoolvoorbeeld van etnische zuivering”.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
bewlg3-020278

Adriana Homolova

Datajournalist

Adriana is een freelance data journalist bij OneWorld
Profielpagina

Advertentie

wca2019_600x500_v4 (002)