Banaan de nieuwe aardappel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Klimaatverandering kan ertoe leiden dat we steeds meer banaan zullen moeten eten. Het gele krachtfruit wordt misschien wel de vervanger van de aardappel. 

De aardappel, die het best groeit in koele klimaten, kan onder de temperatuurstijgingen gaan lijden. Dit stellen onderzoekers van het internationale agrarische onderzoeksbureau CGIAR in een vandaag verschenen voedselrapport. Ook de hoeveelheid verbouwde maïs, rijst, en tarwe zal naar verwachting af gaan nemen. 

De gewassoorten met de meeste calorieën worden hiermee bedreigd. Meer bananen telen zou de oplossing kunnen zijn. Met name in hooggelegen gebieden waar de temperatuur snel stijgt, zijn bananen volgens het rapport een goede voedselvervanger. Het kromme gele fruit groeit juist uitstekend in warme streken. Andere liefhebbers van tropische temperaturen zijn cassavewortels en zwarte ogenbonen.

Vooral in Afrika zullen boeren hun productie in de toekomst aan de aardopwarming en droogte moeten aanpassen. Ook voor de consument zal een nieuw dieet waarschijnlijk even wennen zijn. Maar wie weet bestellen we over een aantal jaar wel met het grootste gemak een bananenfrietje met.

Bron: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-20126452

Beeld: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons