Achtergrond

Ban Ki-Moon wil interim-Millenniumdoelen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

Ban ki moon
Ban Ki-Moon

De VN formuleerden in 2000 acht doelstellingen om de armoede in de wereld tegen 2015 gevoelig terug te dringen. Tegen die tijd zouden bijvoorbeeld alle kinderen toegang moeten hebben tot basisonderwijs en zouden de kinder- en moedersterfte moeten verminderd zijn met respectievelijk tweederde en drievierde. De voornaamste doelstelling is het halveren van het aandeel mensen dat moet rondkomen met minder dan een dollar per dag.
 

Een dollar per dag
Volgens Ban Ki-Moon is momenteel ongeveer een derde van de weg afgelegd, terwijl al meer dan de helft van de tijd tot 2015 is verstreken. “Zonder een extra inspanning komen we er niet,” zei de VN-baas, die het jaar 2008 weer helemaal in het teken wilde stellen van het miljard mensen dat moet rondkomen met minder dan een dollar per dag.
 

Ban riep de politieke en economische zwaargewichten van de planeet op zich te scharen achter enkele heel concrete doelstellingen voor 2010. De VN-baas stelde voor 75 miljoen Afrikanen uit de armoede te halen, 25 miljoen kinderen naar school te sturen, vier miljoen kinderlevens te redden en te zorgen voor medisch personeel bij 35 miljoen geboortes. Tegen 2010 zouden ook 70 miljoen mensen toegang tot schoon drinkwater moeten krijgen.
 

Het panel dat in Davos debatteerde over de Millenniumdoelen bestond verder uit rockster Bono, de Britse premier Gordon Brown, Microsoftbaas Bill Gates, de Jordaanse koningin Rania al-Abdullah en de Nigeriaanse president Umaru Musa Yar’Adua. Iedereen leek het eens over de urgentie van de situatie, maar niet over de beste manier om er wat aan te doen.
 

logo-noexcuseWettelijke plicht

Bono vroeg zich af of de regeringen van de wereld bereid zouden zijn “wettelijke verplichtingen te aanvaarden om de Millenniumdoelen te realiseren tegen 2015.” De rockster was bijzonder kritisch over het collectieve falen om de doelstellingen te realiseren. “De tijd voor een ‘moreel verdrag’ en ‘morele verplichtingen’ is voorbij,” zei de U2-voorman.

 

Het voorstel om de MDG’s wettelijk afdwingbaar te maken was aan dovemansoren gericht. Het enige wat vaststaat is dat de Verenigde Naties in september een extra sessie organiseren die is gewijd aan de vertraging op weg naar 2015. De Britse premier Brown beloofde in mei een conferentie te organiseren voor de privésector, om nieuwe toezeggingen ter ondersteuning van de Millenniumdoelen in de wacht te slepen.
 

Dubbele standaard
De strijd tegen de armoede kreeg dit jaar in Davos niet zoveel aandacht als de financiële crisis in de banksector, aldus Kumi Naidoo, de secretaris-generaal van de internationale ngo-koepel Civicus. “Er is een dubbele standaard als je de aandacht voor de problemen in de Verenigde Staten vergelijkt met die voor de dodelijke situatie in Afrika”, zei Naidoo.

 

 

Millenniumdoelen

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons