Bamboefiets uit Afrikaanse werkplaats

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

In Zambia is de fiets hét vervoermiddel bij uitstek en hiermee een belangrijk onderdeel van de economie. Bepakt met grote zakken houtskool zie je fietsers op de weg halsbrekende toeren uithalen. Op de hobbelige Afrikaanse wegen is het dan ook handig om een stevig karretje te hebben. Twee Californische studenten en twee Zambiaanse ondernemers kwamen een tijdje terug dan ook om het idee om stevige fietsen op de markt te brengen die door Zambianen zelf worden gemaakt, Zambikes.

 

Zambulance

Zambulance
de Zambulance

Na de eerste sterke gele mountainbikes volgden al snel andere fietstypes waaronder de Zambulance, een draagbaar die voortgetrokken wordt door een fiets en die door tien ziekenhuizen in Lusaka wordt gebruikt. Sinds kort is er een nieuwe loot aan de stam van Zambike, de bamboosero, een fiets gemaakt van het snelgroeiende bamboe.

 

Deze bamboefietsframes zijn ontwikkeld door fietsontwerper Craig Calfee. Calfee wilde de frames laten maken in ontwikkelingslanden, ze verkopen in de VS en de winst delen. Zo kwam hij bij Zambike terecht die blij waren met de extra werkgelegenheid die hen dit oplevert.

 

Hoewel de fietsen niet goedkoop zijn – de prijzen variëren van 475 dollar voor een fietsframe en 600 dollar voor een complete fiets – lopen de bestellingen inmiddels flink binnen.

 

 

Bekijk dit promotiefilmpje van Zambike:

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons