De soccket (van soccer, voetbal en socket, stopcontact) is bedacht en ontwikkeld door vier Harvard-studentes. Zij kregen tijdens hun college de opdracht om een wereldwijd probleem in kaart te brengen en daar een oplossing voor aan te dragen.
Wereldwijd hebben anderhalf miljard mensen nog beperkte toegang tot elektriciteit. Er is dus een grote behoefte aan simpele, schone en goedkope energie, die direct kan worden gebruikt. Met de sOccket hebben mensen de energie letterlijk in eigen hand, stellen de makers.
sOccket in Zuid-Afrika door Jessica Lin |
Opwekken
De mechanische opladers in de bal werken door middel van beweging. Andere manieren om door beweging energie op te wekken zijn doorgevoerd in bijvoorbeeld zaklampen en discotheken. De energie die wordt opgewekt met een potje voetbal is genoeg om een lamp een paar uur te laten branden of om een mobiele telefoon op te laden.
Het team wil de soccket inzetten in scholen, kerken en ziekenhuizen. Daarnaast zijn de ontwikkelaars pas naar Kenia gereisd, om te kijken hoe de bal ook kan werken voor individuele huishoudens.
Gezondheid
De bal is niet alleen goed voor het opwekken van stroom, het komt ook de gezondheid ten goede. Veel Afrikanen maken op dit moment gebruik van kerosinelampen. Dit is niet alleen duur, ook zijn de vlammen gevaarlijk en is de walm die uitgestoten wordt erg schadelijk. Volgens de bedenkers van het energieopwekkende sportattribuut veroorzaken
ademhalingsinfecties in ontwikkelingslanden meer
kinderlijke slachtoffers dan AIDS of malaria.
High-tech snufje voor Westerse markt
Op dit moment zit de soccket nog in de prototype fase. Wel is er naast de onderzoeksperiode in Kenia een pilot geweest in Durban, Zuid-Afrika. Uiteindelijk is het plan dat de soccket ook in Europa en de Verenigde Staten op de markt gebracht wordt.
Meer sportverhalen vind je in het Oneworld Sport dossier.