Achtergrond

Bakstenen van vulkaanas

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Argentinië hebben architecten een methode ontwikkeld om bakstenen te maken van vulkaanas. De as is afkomstig van de uitbarsting van het Chileense vulkaancomplex Puyehue-Cordón Caulle. ‘’De stenen kunnen gebruikt worden voor omheiningen en tussenmuren en, met enkele verbeteringen, kunnen ze ook het gewicht van een dak dragen”, zegt een van de uitvinders, architect Marianela Romero.

Omdat de steen niet op hoge temperatuur gebakken hoeft te worden is de productie efficiënt en milieu-vriendelijk. Bovendien is de steen zeer geschikt voor thermische isolatie.

De Puyehue en Cordón Caulle vormen samen een groot vulkaancomplex. Vier juni vorig jaar begon de meest recente uitbarsting waarbij duizenden tonnen as en zand vrij kwamen. De Argentijnse steden Bariloche en Neuquén werden het zwaarst getroffen, honderden mensen werden daar geëvacueerd. Maar de uitbarsting had ook goede kanten, zeiden Argentijnse wetenschappers. Na verloop van tijd zou de landbouwgrond vruchtbaarder worden door de dikke laag as.  

Chili telt wel meer dan tweeduizend vulkanen, waarvan er minstens 500 actief zijn.

Bron: IPS
Foto (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons